Hlavní obsah

Vraťte mi Slovanskou epopej, vyzval Prahu Muchův vnuk

John Mucha, vnuk malíře Alfonse Muchy, chce vrátit cyklus obrazů Slovanská epopej. Vedení Prahy zaslal v polovině února takzvanou předžalobní výzvu, v níž žádá vrácení souboru velkoformátových pláten, napsal v pátek server Aktuálně.cz. Mucha argumentuje tím, že Praha stále nesplnila podmínku daru a nepostavila pro epopej vlastní galerii. Vadí mu i to, že cyklus má příští rok vycestovat na turné po Asii. Podle Muchy hrozí, že se při cestě může epopej poškodit.

Foto: Petr Hornik, Právo

Jeden z obrazů cyklu Slovanská epopej ve Veletržním paláci

Článek

"Můj dědeček ji vytvořil, aby ji daroval Praze a národu, ne aby někde cestovala," řekl Aktuálně.cz John Mucha. Malíř obrazy věnoval Praze v roce 1913. Muchův dopis už zkoumají magistrátní právníci. Pražský radní pro kulturu Jan Wolf ale Muchovy nároky zpochybňuje.

"Tvrdí, že Praha nemá na epopej nárok, protože nesplnila podmínky odkazu. Což my rozporujeme, protože nikde v tom odkazu není, že to musí být nově postavená budova," uvedl Wolf. Považuje za logické i to, že má epopej vycestovat, protože v zahraničí bude podle něj dobře propagovat Českou republiku a Prahu.

"Chce předběžné opatření, aby epopej nemohla jet do Japonska a do Číny. My si ale myslíme, že to nemůže udělat," reagoval Wolf.

Zpět do Krumlova?

Slovanská epopej, která je nyní vystavena ve Veletržním paláci, má za necelý rok vyjet do několika asijských zemí. Do Česka se vrátí zřejmě nejdříve v roce 2019, ale jinam než do výstavních prostor Národní galerie. Vedení Prahy hledá místo, kde plátna následně uložit. Na žádost Moravského Krumlova hlavní město zároveň jedná o možnosti návratu epopeje na Moravu.

Stěhování děl do Prahy v roce 2011 vyvolalo vlnu nevole. Proti se postavil Moravský Krumlov, kde bylo Muchovo dílo vystaveno desítky let, vedení Jihomoravského kraje, tisíce lidí i John Mucha.

Malířův vnuk tvrdí, že epopej by se mohla vrátit do Moravského Krumlova, který se postupně opravuje. "Když to vyhraju, dáme to do Krumlova a uděláme z něj muchovské centrum. Ta sbírka je hrozně velká, není to jen těch dvacet pláten. Nedaleko je Vídeň, Bratislava, nemusí být vše v Praze," dodal John Mucha.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám