Hlavní obsah

Turistický ruch v Moravském Krumlově bez epopeje prakticky zemřel

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pusto a prázdno. V místech kde stávaly autobusy a auta výletníků u zámecké zdi je jeden osobák. V restauraci Na špici přímo proti vchodu do krumlovského zámku sedí čtyři lidé. „Víc živo je už i v pohřebním ústavu,“ říká s černým humorem jeden z nich a ukazuje na místo pro poslední potřeby lidí, které má také u kdysi slavného zámku své sídlo. Po odvozu Slovanské epopeje prostě turistický ruch v Moravském Krumlově zemřel.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Zleva hejtman Michal Hašek ministryně kultury Alena Hanáková Jozef Kaliský z Incheby a starosta města Tomáš Třetina před podpisem memoranda, který snad pomůže vrátit Krumlovu turistický ruch.

Článek

Změnu by snad mohly dosáhnout kroky, které společně podniklo ministerstvo kultury s jihomoravským krajem, městem Moravský Krumlov a společností Incheba jako vlastníkem zámku. Podpisem společného memoranda v pátek  totiž odstartovala rekonstrukce, na které se budou zmíněné subjekty vzájemně podílet a podporovat.

Krumlov epopejVideo: Právo

„Zatím je to prvních přes šest miliónů korun, které se do oprav a také dokumentace dávají. Není to mnoho, ale nějak se začít musí a já jsme optimista. Doufám, že se do zámku zase vrátí život včetně výstav, koncertů a mnoha jiných akcí. A třeba se sem někdy vrátí zpět i ta epopej,“ doufá starosta Krumlova Tomáš Třetina.

Ten také potvrdil, že úbytek nejméně třicet tisíc lidí je na tak malém městě i v jeho okolí velmi silně znát. Někteří podnikatelé, kteří žili z turistického ruchu. Do Krumlova se za souborem však vydávají stále turisté, nejčastěji ze zahraničí, kteří prostě nevědí, že Muchova epopej je nyní vystavena v Praze. „Je to ostuda," míní servírka Lucie Janíčková.“ Obcházejí zámek, často nadávají,“ dodává.

Opravovat se nejprve začnou výstavní prostory, kde se už nyní pořádají alespoň o víkendu výstavy prací mladých autorů. V sálech, které volají po rekonstrukci, se již začalo s prvními nutnými stavebními průzkumy. Stavba, která kdysi byla vyhledávaným cílem školních výprav školních výprav i tisíců organizovaných či individuálních turistů je však podle majitelů relativně v dobrém stavebním stavu. Zda se tam však někdy vrátí Epopej, která podle závěti Praze náleží, to si netroufá nikdo odhadovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám