Hlavní obsah

Vondra: Vypovědět smlouvu na letadla CASA by bylo krajním řešením

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) v nedělním pořadu Partie v TV Prima hájil nákup dopravních letadel CASA pro armádu. Letectvo podle něj potřebuje nové stroje. Dodal, že nedostatky obranného systému letounu, které odhalily zkoušky, musí výrobce odstranit. Ministerstvo s ním o věci stále jedná.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS)

Článek

„Dodavatel nedodal funkční systém pasivní ochrany. Řešíme to. Od prvního srpna uplatňujeme sankce a ty dále nabíhají,“ řekl Vondra s tím, že jeho úřad začal jednat přímo s výrobcem, konsorciem EADS. Dodavatelská firma Omnipol zaplatí za každý den prodlení 50 000 korun.

Vondrův oponent v debatě, bezpečnostní expert ČSSD Jan Hamáček, nákup strojů CASA kritizoval. Nelíbí se mu vysoká cena i technické nedostatky. Poukázal na to, že letadlo ani nedoletí do Afghánistánu, aniž by cestou dočerpalo palivo. Kritizoval i právníky, kteří smlouvu na dodávku letadel připravovali.

„Je to příležitost se poučit,“ připustil Vondra a dodal, že po svém nástupu na ministerstvo propustil většinu bývalého vedení. Hamáček k tomu poznamenal, že se Vondra nemůže zcela vyvinit, protože zasedal už v minulé vládě jako ministr pro evropské záležitosti.

Ministr Vondra zatím neuvažuje o vypovězení smlouvy. „Každou smlouvu je možné vypovědět, ale jsou ekonomické a právní důsledky. Je to krajní varianta,“ uvedl s tím, že zatím se jeho úřadu podařilo vyjednat prodloužení záruční lhůty na letouny CASA o půl roku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám