Hlavní obsah

Vondra podpořil členství Gruzie v NATO

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra (ODS) v neděli v pořadu Partie v televizi Prima podpořil přičlenění Gruzie k Severoatlantické alianci. Dodal, že o přičlenění musí ovšem rozhodnout gruzínská politická reprezentace.

Článek

„Perspektivu členství Gruzie v Severoatlantické alianci bychom měli nabídnout,“ řekl Vondra a naznačil, že výsledek vojenského konfliktu Gruzie a Ruska částečně zapříčinil také dosavadní strach NATO nabídnout členství Gruzii.

Vondra dodal, že o možném budoucím přičlenění musí rozhodnout především Gruzie sama, stejně jako Ukrajina. V názoru na NATO je ale podle něj sjednocená gruzínská vláda i opozice.

Přičlenění Gruzie, Ukrajiny a také Běloruska k NATO v neděli podpořil i bývalý český prezident Václav Havel.

Vondra: zásahu předcházely ruské provokace

Vojenským zásahem v Gruzii podle Vondry Rusko porušilo mezinárodní právo. „Gruzínský prezident Michail Saakašvili udělal v úvodu chybu,“ řekl vicepremiér v narážce na gruzínský zásah v separatistické Jižní Osetii, který vyvolal ruskou reakci. „Tomu ale předcházela eskalace provokací ze strany Ruska. Rusové začali v Jižní Osetii a Abcházii vydávat pasy, vedly přestřelky,“ řekl s tím, že provokace vykazovaly charakter operací někdejší sovětské tajné služby KGB.

Vondrův oponent v debatě, komunistický europoslanec Miloslav Ransdorf, nesouhlasil a za původce konfliktu označil jednoznačně Gruzii, jejíž prezident podle něj není žádný demokrat.

Vondra oponoval: „Gruzie jako iniciátor nebyla připravena. Měla jednotky například v Iráku. Je to malý stát, který nemá dost dalších jednotek“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám