Hlavní obsah

Vondra odvolal náměstka pro ekonomiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr obrany Alexandr Vondra ve středu odvolal svého náměstka pro ekonomiku Tomáše Perutku. Oficiálně to zdůvodnil úsilím vytvořit na ministerstvu nový tým lidí. Perutkovo jméno se objevovalo v případě zmanipulovaných zakázek na ministerstvu.

Foto: Petr Horník, Právo

Alexandr Vondra

Článek

Vondra odvolání Perutky Právu potvrdil a označil ho za logický krok. Zda náměstkovo odvolání souviselo s otazníky kolem financování jeho rodinného domu, se šéf resortu obrany vyjadřovat nechtěl.

„Avizoval jsem, že chci na ministerstvu dělat systémové změny a k nim potřebuji nové lidi. Chci si postavit tým, aby je byl schopen provést a resort byl postaven tak, že se změny podaří prosadit,“ uvedl Vondra před novináři.

Podivné zakázky

Perutka si měl nechat postavit dům od firmy H+V, která od ministerstva získala zakázku na renovaci vojenských ubytoven.

Zakázka byla podle informací MfD předražená a pro stát nevýhodná. Případ prošetřuje i protikorupční policie. Zakázku získaly neznámé, zřejmě nastrčené firmy, které ji převedly na H+V, a teprve ta najímala stavební firmu.

Zakázku podepsal už odvolaný Roman Hošta. Perutka musel již v červenci Vondrovi vysvětlovat, jak stavbu svého domu financoval. Vondra tehdy řekl, že o jeho osudu rozhodne později.

Perutkovu funkci částečně převezme Libor Tejnil, který byl jako ředitel ekonomické sekce pověřen řešením ekonomických a rozpočtových záležitostí resortu. Podle ministra audity a mechanismy vnější kontroly pokračují a stanovisko zaujme až po jejich ukončení, výsledky očekává do konce října. „Nemohu činit na bázi toho, že se něco píše v médiích, potřebuji konkrétní informace,“ doplnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám