Hlavní obsah

Vondra: Armády NATO musí v budoucnu více spolupracovat

Ani v době finančních škrtů nesmí země aliance rezignovat na vlastní obranu, prohlásil český ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) na sobotním pražském jednání Parlamentního shromáždění NATO. Cestou pro země NATO, jak neztratit vojenské schopnosti, je podle něj prohloubení spolupráce.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ministr Alexandr Vondra

Článek

Jednání Parlamentního shromáždění NATO, poradního orgánu aliance, v sobotu v pražském Kongresovém centru pokračuje druhý den. Delegáti z parlamentů členských zemí aliance ve výborech debatují o aktuálních bezpečnostních výzvách a problémech ve světě.

Vondra v úvodním vystoupení zdůraznil, že NATO musí zůstat silné, aby mohlo plnit svou základní roli, tedy poskytovat kolektivní obranu členům. "Někdo může mluvit o potřebě znovu definovat účel NATO. Tady bych byl konzervativní a varoval před podobnými pokusy," prohlásil Vondra. Redefinování smyslu aliance byl podle něj úkol pro 90. léta a minulou dekádu a podařil se. "NATO už se úspěšně transformovalo a jeho základní úkol se nezměnil," zdůraznil ministr.

Aby se členské země mohly zapojit do kolektivní obrany, musí být schopné individuální obrany a ani v době rozsáhlých škrtů obranných výdajů na bezpečnost nerezignovat. Finanční krize západních zemí podle Vondry nezmizí přes noc a každý odpovědný politik si to musí uvědomovat.

Podle Vondry bude mít mezinárodní spolupráce v rámci NATO smysl jedině, pokud se některé země pouze "nepovezou zdarma" či nepodkopou alianční jednotu. "Musíme se zaměřit na oblasti, kde lze dosáhnout zlepšení schopností, a ne pouze šetřit," podotkl ministr. Připomněl české zaměření na obranu proti zbraním hromadného ničení, vrtulníky a vznikající výcvikové středisko pilotů a logistiku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám