Hlavní obsah

Volný opět zablokoval Sněmovnu, znemožnil jednání o zrušení pandemického stavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Nezařazení poslanci Lubomír Volný a Marian Bojko (zvolení za SPD) ve čtvrtek opět zablokovali dopolední schůzi v Poslanecké sněmovně. Přes hodinu na střídačku řečnili u pultíku, takže se nedostalo na jednání o ukončení pandemického stavu.

Foto: Petr Horník, Právo

Lubomír Volný

Článek

„Pan poslanec Volný a Bojko blokují projednávání zrušení pandemické pohotovosti,“ prohlásila k dění na plénu poslankyně ODS Jana Černochová.

Zrušení pandemické pohotovosti navrhoval již v úterý šéf poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura, a to za koalici Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL). Připomínal přitom, že vláda ve stavu pandemické pohotovosti opakovaně postupuje protiprávně.

Návrh na zařazení tématu ale vetovaly kluby ANO, ČSSD a KSČM, projednat se tak měl až ve čtvrtek. Kvůli Volnému a Bojkovi, kteří u sněmovního pultíku řečnili přes hodinu, se to ale nestihlo. Odpoledne totiž budou poslanci ústně interpelovat premiéra a ministry.

Zákonodárci kvůli tomu stihli dopoledne po písemných interpelacích projednat pouze novelu, díky které by mohli volit v podzimních volbách i lidé v karanténě či izolaci. Změnu zákona poslali do závěrečného kola schvalování.

Volný si k řečnickému pultu přinesl židli a hodiny blokoval jednání ve Sněmovně

Domácí

„Zrušení pandemické pohotovosti nic neřeší. Je to trik, jak lidi uspat,“ reagoval na Černochovou vzápětí Volný.

„Nevykládejte, že já tady něco blokuju,“ přidal se Bojko. Narážel tím na to, že opozice už několik jednání blokovala volbu členů Rady České televize.

Válek: Svět není, co býval 

Na Twitteru dopolední jednání okomentoval také poslanec TOP 09 Vlastimil Válek. „Bojovníci proti COVIDu udělali vše, co bylo v jejich silách, aby pandemický stav trval dál. Svět už není, co býval,” napsal na sociální síť.

Není to také poprvé co Volný blokoval jednání v dolní komoře. Dříve se dokonce u pultíku posadil. Ve Sněmovně také dlouhodobě nenosí roušku.

Poslanci odložili jednání o vydání Volného k trestnímu stíhání

Domácí

Známý je i tím, že v dolní komoře dříve vyvolal bitku u předsednického pultíku. Policie žádá také jeho vydání k trestnímu stíhání. Důvodem je podezření z šíření poplašné zprávy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám