Hlavní obsah

Volný si k řečnickému pultu přinesl židli a hodiny blokoval jednání ve Sněmovně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jednání v Poslanecké sněmovně v pátek blokoval nezařazený poslanec Lubomír Volný. U řečnického pultíku mluvil přes tři hodiny, na část vystoupení se dokonce posadil. Utnul ho až místopředseda dolní komory Vojtěch Pikal (Piráti) poté, co odešel jediný člen vlády, ministr životního prostředí Richard Brabec (za ANO).

Volný si k řečnickému pultu přinesl židli a hodiny blokoval jednání ve SněmovněVideo: psp.cz

 
Článek

Volného řeč při finálním kole projednávání vládního návrhu proti invazivním druhům rostlin a zvířat nezastavila ani upozornění předsedajícího schůze Vojtěcha Filipa (KSČM) například na to, že nemluví k věci.

Volný řekl, že má nachystáno mnoho literatury, dokud ve Sněmovně nebudou moci vystoupit zástupci petic zpochybňujících restriktivní postup vlády v koronavirové krizi i vakcinaci proti covidu-19. Dolní komora kvůli tomu nedokončila schvalování poslanecké novely o digitalizaci notářské činnosti.

Volný musí zaplatit pokutu 90 tisíc za rvačku ve Sněmovně

Domácí

U předlohy proti invazivním druhům nejprve Volný rozebíral pozměňovací návrh, který by umožnil lov lukem. Následně hovořil o sporné úpravě Josefa Kotta (ANO) o usnadnění kácení stromů kolem vodovodů a kanalizací.

Filip tak upozornil Volného na to, že jeho vystoupení patří do prvního a možná do druhého čtení projednávání zákonů. "Nemluvíte k věci, pokud jde o rozpravu ve třetím čtení," řekl Filip.

Podotkl také, že pokud chce použít obstrukci, měla by mít aspoň náznak parlamentního jednání. „Nemusíte ze sebe dělat člověka, který bude překrucovat český jazyk,” řekl.

Víte, co se děje, když mi někdo vypne mikrofon, hrozil Filipovi

Filip také Volného varoval, že pokud nebude mluvit k věci, předsedající je oprávněn odejmout mu slovo.

Volný psal o plánované vraždě pacientů, podle policie tím mohl spáchat trestný čin

Domácí

"Víte, co se děje, když mi někdo vypne mikrofon," opáčil Volný, jenž měl zjevně na mysli potyčku přímo u pultu předsedajícího při lednovém jednání dolní komory. Volný kvůli ní dostal pokutu ve výši jednoho poslaneckého platu.

Nezařazený poslanec, zvolený původně za SPD, jenž nyní zastupuje Volný blok, pak začal číst práci o biotopech.

Jednání přerušil až odchod ministra Brabce. Když z jednacího sálu odešel, Pikal jednání přerušil, "abychom do tohoto místa vrátili trochu důstojnosti".

Přestávka trvala do doby, kdy měla Sněmovna zařazenu v programu novelu k elektronizaci práce notářů. Také k tomuto bodu Volný vystoupil. Podotkl, že si zasluhuje maximální pozornost, protože podle něho není kvůli možnému páchání trestné činnosti optimální, aby bylo možné zakládat obchodní společnosti během několika mála chvil.

Vzpurní poslanci Volný a Bojko budou ve Sněmovně za plexisklem

Domácí

Brabec pak opět opustil jednací sál a Pikal schůzi přerušil do úterního odpoledne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám