Hlavní obsah

Volná lůžka pro covidové pacienty zatím máme, hlásí Motol a Bulovka

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I přes přibývající počty hospitalizovaných pacientů s koronavirem hlásí zatím pražské nemocnice FN Motol a FN Bulovka dostatek míst pro nakažené pacienty. Uvedly to na dotaz Práva.

Foto: Novinky

Covid oddělení ve FN Motol

Článek

V nemocnicích v ČR bylo v pátek odpoledne 670 pacientů s koronavirem, z toho 131 v těžkém stavu. Ve FN Motol, což je největší tuzemská nemocnice, evidují k pátku 42 pacientů s koronavirem.

„Z toho je deset ve zcela nepříznakovém stavu, ale jsou u nás, protože je není kam přeložit. Pět pacientů s covidem je v těžkém stavu,” řekl Právu ředitel FN Motol Miloslav Ludvík.

Aktuálně má podle jeho slov nemocnice asi 200 volných lůžek využitelných pro covid pozitivní pacienty.

„Za deset minut to bude třeba 210 a za dalších 190, to se mění,” dodal Ludvík s poznámkou, že jsou i jiní pacienti. „I nadále se rodí děti, občas se někdo rozbije v autě nebo na kole,“ podotkl.

Infekčních lůžek je málo, podle odborníků by se jich hodil dvojnásobek

Domácí

Dostatek míst má zatím i Bulovka, jedna z tuzemských klíčových infekčních nemocnic. Na infekčních lůžkách zbývá asi 20 procent kapacity, uvedla mluvčí nemocnice Simona Krautová.

„Během pár dní můžeme nemocnici transformovat tak, že kapacita se ještě zvýší až na 300 lůžek, z toho 80 na jednotce intenzívní péče a čtyřicet s plicní ventilací,“ dodala Krautová.

Zatím dostatek míst pro covidové pacienty hlásila v týdnu i další pražská zařízení: VFN, FN Královské Vinohrady či Thomayerova nemocnice.

Hamáček: Hrozí omezování lůžkové péče, možná už v říjnu

Domácí

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v minulých dnech varoval, že pokud počet nakažených koronavirem přesáhne za měsíc 120 000 osob, hrozí omezení lůžkové péče v Česku. Této hranice by podle něj mohlo být dosaženo už v říjnu.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) v týdnu uvedl, že kdyby tempo nárůstu nových případů několik týdnů nezvolnilo, bude problém s nedostatkem lůžek s ventilátory.

Reklama

Výběr článků

Načítám