Hlavní obsah

Volebním manažerem ČSSD bude Birke. Volby chce vyhrát

Právo, Karolina Brožová

Volebním manažerem ČSSD by měl být od pátku poslanec a starosta Náchoda Jan Birke. Ten chce post přijmout. Jeho cílem je vítězství strany v říjnových volbách do Sněmovny.

Čtvrteční interview s Bohuslavem Sobotkou o výběru volebního manažeraVideo: Novinky

 
Článek

„Na jednání předsednictva a politického grémia navrhnu jmenovat volebním manažerem poslance Jana Birkeho,“ řekl ve čtvrtek Právu předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

S Birkem se prý na jeho angažmá už dohodl. „Má zkušenosti z minulosti z organizace kampaní ČSSD. Je to úspěšný starosta okresního města a je velmi výrazně viditelný jako poslanec. Má potřebný drive i znalost prostředí v ČSSD,“ dodal premiér.

Foto: Jan Birke

Starosta Náchoda Jan Birke (ČSSD)

O jméně volebního manažera už prý diskutoval s řadou členů sociální demokracie. Pokud předsednictvo a grémium strany Birkeho v nové funkci potvrdí, vzdá se prý svého postu odborného mluvčího soc. dem. pro dopravu.

Nadále však chce na březnovém sjezdu v Brně kandidovat na místopředsedu a ponechá si i post starosty a poslance. „Nesmírně si vážím toho, že mi to pan premiér a předseda nabídl. Chci ty volby vyhrát, proto jsem to vzal,“ řekl Právu Birke.

„Dokázal jsem vyhrát volby v okresním městě a chci to přenést na úroveň celonárodní. Že to nebude jednoduché, to vím. Ale chci dostat soc. dem. na úroveň nejsilnější politické strany v zemi,“ dodal.

V Praze by mohl kandidovat Prouza či Ludvík

Původně se spekulovalo o tom, že bude volebním manažerem ČSSD tajemník vlády pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. Nyní se o něm hovoří jako o možném lídrovi sněmovních voleb v Praze. Tím by však mohl být podle informací Práva také ministr zdravotnictví a předseda pražské ČSSD Miloslav Ludvík.

Kandidátní listiny do voleb budou ale zřejmě jasné až na jaře.

Reklama

Výběr článků

Načítám