Hlavní obsah

Volební výbor rozhodl o kandidátech do Rad ČT a ČRo

Volební výbor Sněmovny absolvoval dvoudenní slyšení zájemců do Rad České televize (ČT) a Českého rozhlasu (ČRo). Pohovorů se zúčastnilo 51 přihlášených pro ČT a osm pro ČRo. Hned po jejich skončení, což bylo ve čtvrtek později večer, zúžili členové výboru v tajném hlasování počet přihlášených.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova České televize na Kavčích horách

Článek

Sněmovna se tak bude pravděpodobně na březnovém zasedání zahájeném 22. března rozhodovat mezi patnácti zájemci na plný šestiletý mandát a třemi na zúžený mandát (po odvolané Haně Lipovské) do Rady ČT a třemi přihlášenými (rovněž na zúžený mandát) do Rady ČRo.

Jejich mandáty ale možná skončí dřív. Vládní koalice připravuje novelu mediálního zákona, která mění systém volby radních. Nově by je volil i Senát. V tom případě ukončí mandáty všech radních nový zákon.

Do Rady ČT se hlásí padesátka zájemců

Kultura

V Radě ČT je v současné době pět volných míst na plný mandát. Finalisty jsou (podle abecedy) Luboš Beniak, Petr Brozda, Zbigniew Jan Czendlik, Ivana Chmel Denčevová, Daniel Kolský, Jan Mikuláštík, Monika MacDonagh-Pajerová, Jan Novák, Jiří Padevět, Ilja Racek, Tomáš Řehák, Nikolaj Savický, Michal Schuster, Jiří Voráč a Radek Žádník. Nejvíce hlasů obdržel v tajné volbě od šestnácti členů výboru bývalý šéf ostravského studia ČT Ilja Racek a bývalý analytik a manažer ČT Andrej Savický.

Na jedno volné místo v Radě ČT se zkráceným mandátem do roku 2026 budou poslanci volit mezi Karolínou Rezkovou a bývalými radními Zdeňkem Šarapatkou a Danielem Váňou. Pro Radu ČRo se do finále dostali Kamil Machart, známý historik Jaroslav Šebek a Stanislav Zdílna.

Reklama

Výběr článků

Načítám