Hlavní obsah

Volební programy levice: socialismus, čisté ruce i vstupy zdarma

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve volebních programech stran, s nimiž hodlají usilovat o hlasy v nadcházejících předčasných volbách, lze vedle množství obvyklých tezí nalézt i záměry, které nemají ambice oslovovat voliče na billboardech, ale přesto si zaslouží pozornost. Mezi prvními představili volební program sociální demokraté, komunisté a zemanovci, zatímco pravicové ODS a TOP 09 budou svá východiska prezentovat teprve v příštích dnech.

Foto: Petr Kozelka , Právo

Článek

Sociální demokraté, kteří jsou předvolebními průzkumy pasováni na favority voleb, připravili 20stránkový program, který však častěji prezentují „v kostce“ 11 hlavních bodů.

V obsáhlejší verzi materiálu se lze dozvědět, že strana „bude usilovat o výrazné snížení finančních plateb státu v rámci církevních restitucí“. Komunisté oproti tomu chtějí „o osudu zákona“ prosadit referendum a církvím by pro jistotu zrušili i příspěvek na činnost. Čistě teoreticky by se tak církve mohly rozloučit nejen s vrácením uzmutého majetku, ale i s nynějším příspěvkem. Na jejich činnost by se tak nejspíše skládali jen věřící.

Vzkříšení hodnot akce „čisté ruce”

Značnou pozornost strany věnují ekonomickým záležitostem. O prosazení zákona o původu majetku levicové strany hovoří již dlouho. V programu KSČM lze nalézt i další návrhy, které by mohly vyústit v rozsáhlé majetkové přesuny ve prospěch státu. Hovoří se zde o výkupu akcií k posílení státního majetku v podnicích „důležitých pro zaměstnanost a ekonomickou bezpečnost státu ve strategických oblastech, jako jsou energetika, informační služby, bankovnictví, podpora státního obchodu, též voda a kanalizace či těžba surovin“. Jak by na tyto snahy reagovaly trhy a akcionáři, program neřeší.

Zemanovci by podle programu na prvních 300 dní vlády rádi vzkřísili hodnoty akce „čisté ruce“, kterou po volbách v roce 1998 spustil tehdejší premiér Miloš Zeman, byť ta skončila bez výraznějších výsledků.

Prosadíme vs. předložíme

Sociální demokraté v programu ve více než dvou desítkách případů tvrdí, že prosadí ten či onen zákon. Není bez zajímavosti, že zatímco novelu ústavy, která by zpřesnila práva a povinnosti v souvislosti s přímou volbou prezidenta, se ČSSD zavazuje prosadit, návrh ústavního zákona o obecném referendu toliko předloží bez jasné ambice na schválení normy.

V konkrétních slibech lze v programu SPOZ nalézt závazek, že do roku 2020 dostane ČR „mezi dvacítku nejvíce konkurenceschopných zemí světa“ a do téže doby se sníží administrativní zátěž podnikatelů o třetinu.

Související témata

Foto: Právo

Nové logo SPOZ

Komunisté, kteří si za svůj strategický cíl vytkli socialismus, jsou s konkrétními sliby opatrnější. Hovoří však například o „bezplatném vstupu do Národního muzea, Národní galerie a dalších podobných institucí“. Možná se uměnímilovní diváci dočkají i volného vstupu na představení první scény.

Reklama

Výběr článků

Načítám