Hlavní obsah

Volby do pražského zastupitelstva by se mohly konat hned zase za dva roky

Praha

Pražští zastupitelé, kteří budou na podzim zvoleni, by mohli mít mandát pouze na dva roky. Počítá s tím návrh na novelu ústavního zákona skupiny poslanců ČSSD, ANO, lidovců, komunistů a hnutí Úsvit. Volby do pražského zastupitelstva by se tak napříště konaly společně s krajskými volbami, a ne jako doposud, kdy kopírují termíny obecních voleb. Pro přijetí změny bude nutná třípětinová většina v obou komorách parlamentu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Článek

V související normě předkladatelé navrhli, aby se volby do pražského zastupitelstva konaly podle volebního zákona do zastupitelstev krajů, nikoli obcí, jak je to nyní. Změna by znamenala například to, že městští politici by podle jejich uvážení nemohli dělit Prahu na volební obvody a obyvatelé metropole by volili v jednom obvodu.

Poslanecká předloha by zároveň stanovila počet členů pražského zastupitelstva na 65. Nyní může zastupitelstvo rozhodnout, že bude mít 55 až 70 členů.

Předkladatelé poukazují na to, že ač je pražské zastupitelstvo voleno podle obecního volebního zákona, má působnost krajského zastupitelstva. Připomínají například to, že politické strany inkasují peníze za zastupitelské mandáty, což v obcích není.

Podle autorů návrhu taky není důvod pro to, aby se volby do zastupitelstva Prahy i dalších krajů konaly v jiných termínech. Sjednocením voleb by podle nich ušetřil stát a za předvolební kampaně i politické strany.

V Praze se naposled volilo v jediném obvodu v roce 2006, pro letošní volby má takové řešení podporu městské TOP 09 a ČSSD. Rozdělování metropole do volebních obvodů vyvolávalo spory, protestovaly hlavně menší strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám