Hlavní obsah

Volby by vyhráli Piráti se STAN, pozice ANO a Spolu vyrovnané

Volby do Poslanecké sněmovny by na začátku června vyhrála opoziční koalice Pirátů a STAN, která podle modelu agentury Data Collect pro Českou televizi získala 25,5 procenta hlasů. Pozice ANO a dalšího opozičního bloku Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) jsou vyrovnané - hnutí premiéra Andreje Babiše by volilo 20,5 procent lidí, Spolu 19,5 procenta voličů.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Volby v pražských Řepích

Článek

Výsledky průzkumu ve středu zveřejnila Česká televize.

SPD Tomio Okamury přisoudil volební model 10,5 procenta hlasů, KSČM 5,5 procenta a ČSSD by stejně jako Přísaha mohla obdržet rovných pět procent. Společná kandidátka Trikolory, Svobodných a Soukromníků by podle Data Collect získala tři procenta voličských hlasů.

Pokud by strany kandidovaly samostatně, výsledky by se mohly mírně lišit. V čele takového modelu je ANO, následují Piráti, pak ODS, STAN a SPD, uvedla ČT.

Volby by vyhrála koalice Pirátů a STAN. Přísaha poprvé ve Sněmovně

Parlamentní volby

Volební výhru koalice Pirátů a STAN, následované ANO a Spolu, stejně jako nejistou pozici komunistů a ČSSD i vzestup Přísahy předvídají i další agentury pro výzkum veřejného mínění. Lidé o novém složení Sněmovny, a tím i vlády, rozhodnou na začátku října.

Průzkum probíhal telefonicky mezi 1200 respondenty nad 18 let, a to od 31. května do 11. června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám