Hlavní obsah

Vojtěch varuje: Pokud se situace nezlepší, přijdou další opatření

Novinky, Klára Beranová
Praha

Pokud se situace nezlepší, přistoupí ministerstvo zdravotnictví k dalším opatřením, a to už příští týden. Nově by mohly být povinné roušky na venkovních akcích. Stejně tak by se mohla snížit i jejich kapacita.

Foto: ČTK

TK Ministerstva zdravotnictví

Článek

„Pokud se ta situace nebude zlepšovat, přijdou příští týden další opatření,” upřesnil na dotaz Novinek ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Vojtěch: Situace není dobrá. Povinné roušky při výuce, restaurace v noci zavřené

Domácí

Nově by mohly být povinné roušky i na venkovních hromadných akcích. O tom nyní podle něho uvažují i některé další krajské hygienické stanice.

Aktuálně je tato nová povinnost ve hře například v Praze, kde je situace jedna z nejhorších. Od začátku epidemie se tam nakazilo 7986 lidí.

V Praze by mohly být povinné roušky i při vyučování

Koronavirus

Venku roušky nebudou 

Nyní platí, že se musí nosit roušky ve vnitřních prostorách staveb mimo bydliště a ve společných prostorách škol. To se změní v pátek, kdy začne platit povinné nošení ochrany nosu a úst i ve třídách.

Covid nabral na rychlosti a změnil podobu šíření

Domácí

Venku se už ale plošně roušky nosit nemají, jako tomu bylo na jaře. „Pokud jde o roušky venku, tak to nemá moc smysl. Dohodli jsme se s epidemiology, že je tam zavádět nechceme,” dodal Vojtěch.

Omezené kapacity na akcích 

Kromě nošení roušek by ale mohlo ještě dojít k omezení kapacit na hromadných akcích. „Chceme se vyhnout lockdownu. Nemohu ale vyloučit, že dojde ke zpřísnění. To by se týkalo shromažďování tak, abychom preventovali sociální interakce, které jsou nejrizikovější,” sdělil k tomu ministr.

Stát zakáže vnitřní akce na stání pro víc než 10 lidí

Domácí

Nyní se mohou konat akce ve vnitřních prostorách do 500 osob a ve venkovních prostorách do 1000 osob. I to se ale od pátku mění. Zakázány budou nově vnitřní akce na stání pro více než deset lidí. Výjimku budou mít výstavy, trhy a podobné akce.

Epidemiologická situace se v posledních týdnech v Česku zhoršuje a počty nových přírůstků v uplynulých dnech trhají rekordy. Ve středu přibylo v Česku 2139 nakažených. Nad tisícovkou se počty pohybovaly, až na nedělní výjimku, i v předchozích dnech.

Reklama

Výběr článků

Načítám