Hlavní obsah

Roušky odložíme od července

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ve čtvrtek oznámil, že od července budou moci lidé odložit roušky i ve vnitřních prostorách. Povinné by ale měly zůstat v místech s vyšším výskytem případů onemocnění covid-19, jako je momentálně hlavní město či Karvinsko.

TK k dalšímu rozvolnění protikoronavirových opatřeníVideo: ČTK

 
Článek

K dalšímu zmírňování pravidel chce ministerstvo přistoupit díky příznivé epidemiologické situaci. Doporučila ho pracovní skupina pro rozvolňování karanténních opatření. Vojtěch uvedl, že plošná opatření se posouvají na lokální úroveň, a zdůraznil osobní odpovědnost každého jednotlivce.

„Pokud k 1. červenci zůstane většina regionů bez nových případů, není namístě opatření prodlužovat v celé republice. Nošení roušek ve vnitřních prostorech nebo prostředcích hromadné dopravy by od tohoto data zůstalo už jen v regionech s vyšší incidencí covid-19,” doplnil. Pokud by se někde zvýšil počet případů nemoci, místní hygiena tam přijme nezbytná opatření, doplnil.

V Praze budou vznikat nová ohniska koronaviru, říká hygienička

Domácí

„Není nutné omezovat celou ČR, když je situace klidná,“ uvedl ministr.  „Praha je příklad, kde probíhá komunitní šíření nemoci,“ dodal s tím, že nyní nelze vyloučit, že „i v Praze dojde ke zklidnění situace“.

„Průběžně budeme situaci vyhodnocovat a s dostatečným předstihem budeme informovat o tom, kterých regionů se budou omezení týkat,“ doplnila hlavní hygienička Jarmila Rážová. Rozhodovat o tom budou krajští hygienici.

Od července skončí rovněž omezení pro restaurace a bary zavírat ve 23 hodin. Bude rovněž možné konzumovat potraviny či nápoje v kině. Výjimkou budou opět regiony se zhoršenou epidemiologickou situací.

Již od 22. června se zvýší kapacita hromadných akcí z 500 na 1000. Bude rovněž možné vyčlenit sektory, kterých může být nejvýše pět. Konat se budou moci i veletrhy, na nichž bude kapacita omezena na 5000 osob ve stejný čas. Od 1. září by se mohl počet sektorů zvýšit na 10, což by umožnilo zvýšit počet účastníků na 10 000.

Hamáček v době koronaviru zabodoval, vláda podle lidí obstála

Domácí

Sektory budou muset mít vlastní zázemí, aby se lidé z různých sektorů nesetkali. Minimální vzdálenost sektorů bude podle epidemiologa Rastislava Maďara čtyři metry. Sektory by ideálně měly mít vedle vlastního sociálního zařízení a občerstvení i vlastní parkoviště a ideálně i například vyčleněnou zastávku MHD.

Od 22. června se otevřou rovněž dětské koutky v obchodních centrech a do standardního provozu se mohou vrátit muzea, galerie, hrady, zoologické zahrady i bazény. Může být obnoven provoz nízkoteplotních saun i skupinové lázeňské procedury pro nejvýše 10 osob.

Organizátoři hromadných akcí, provozovatelé obchodů či restaurací již nebudou muset povinně zajišťovat dodržování rozestupů a vše bude ponecháno na bázi dobrovolnosti.

V České republice je momentálně přes deset tisíc potvrzených případů nákazy koronavirem, přičemž denně přibývá pouze několik desítek odhalených případů.

Hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová popsala případ šíření onemocnění covid-19 ze stavby na Praze 4, kde se nákaza objevila a kvůli množství subdodavatelských firem se rozšířila do několika regionů v rámci celé ČR.

„Virus je tady, měli bychom být stále obezřetní,” dodala Rážová a opětovně apelovala na to, aby se lidé, kteří se necítí dobře a mají příznaky, chovali zodpovědně.

Z opatření, která byla přijata, aby se zamezilo šíření koronaviru, zatím nadále platí povinné nošení roušek ve všech vnitřních prostorách staveb a v MHD. Zapovězena zůstává konzumace potravin a nápojů v kině či divadle. Hromadné akce je možné organizovat nejvýše pro 2500 osob (sektory po 500 lidech), které mezi sebou musí dodržovat rozestupy alespoň 1,5 metru.

Téměř úplně se již uvolnilo cestování po Evropě.

Foto: ministerstvo zdravotnictví

Semafor, mapa zemí z hlediska koronavirového rizika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám