Hlavní obsah

Hamáček v době koronaviru zabodoval, vláda podle lidí obstála

Novinky, jas

Nejlépe si během epidemie koronaviru v očích veřejnosti vedl ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD), jehož práci pozitivně hodnotilo 70 procent lidí. Na druhém místě skončil premiér Andrej Babiš (ANO), jehož práci kladně hodnotilo 65 procent lidí, a třetí byl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), jehož práci v uplynulých třech měsících kladně hodnotilo 60 procent veřejnosti.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Hodnocení práce politiků v krizové situaci posledních tří měsíců.

Článek

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) a její vládní kolegyně ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) se dočkaly kladného hodnocení od 53 procent lidí. Posledním z hodnocených ministrů, kteří se exponovali v době epidemie, byl ministr průmyslu a obchodu, respektive dopravy Karel Havlíček (za ANO), jehož práci kladně vnímá 50 procent respondentů, kteří se zapojili do průzkumu společnosti STEM.

Hamáčka pozitivně hodnotili nejen členové jeho strany, ale většinově i stoupenci ANO, KSČM a rovněž „příznivci demokratické opozice”. Babiš boduje u potenciálních voličů ANO, většinově i u příznivců KSČM, ČSSD a SPD. Jeho práci ocenila i mírná většina stoupenců KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Naopak u většiny příznivců Pirátů a ODS Babiš neuspěl.

Desetina Čechů pociťovala příznaky covidu

Domácí

„Důležitým zjištěním z průzkumu je rozdílné hodnocení v závislosti na subjektivním prožívání dopadů koronavirové krize. Pro vyjasnění kontextu je třeba uvést, že podle vlastního vyjádření situaci mimořádných opatření více než polovina občanů (55 procent) zvládala celkem bez problémů, třetina (35 procent) s drobnějšími problémy a pro desetinu lidí (11 procent) to byla zátěžová situace,” uvedla agentura.

Babiš je univerzálně hodnocen všemi skupinami lidí – těmi, kteří koronavirovou epidemii zvládají bez problémů, i těmi, pro které je to větší zátěž. Tito lidé vesměs pozitivně vnímají i Hamáčka.

Schillerovou a v menší míře i Maláčovou a Havlíčka hůře hodnotí lidé, pro něž mimořádná opatření znamenala problém. Ostatní skupiny jejich činnost zhodnotili vesměs pozitivně.

Průzkum proběhl od 22. května do 1. června a zapojilo se do něj 1086 respondentů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám