Hlavní obsah

Vojáci dnes měli nacvičovat oslavné salvy pro čínského prezidenta, Hrad to zrušil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V úterý večer měly nad Pražským hradem dunět dělové salvy. Vojáci je chtěli odpálit v rámci nácviku na návštěvu čínského prezidenta, k níž dojde příští týden. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) ve světle bruselských útoků označil cvičení za hloupost. Hrad následně uvedl, že cvičení bylo zrušeno.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Armáda oslavné salvy odpaluje při výjimečných událostech (ilustrační foto)

Článek

„Zavolám policii, ať to řeší, aby to nebylo, to je blbost,“ reagoval na informace o cvičné střelbě Chovanec, z jehož slov vyplynulo, že o plánované dělostřelecké akci nic nevěděl.

I na facebookových stránkách městské části si pod oznámením o cvičné střelbě mnozí lidé kladli otázku, zda je podobné cvičení za současných okolností vhodné.

„Cvičné salvy byly samozřejmě vzhledem k aktuálním událostem zrušeny a přesunuty na náhradní termín. Nicméně v rámci oficiálního přivítání prezidenta Čínské lidově republiky se 29. března uskuteční a budou provedeny nikoli z třetího nádvoří Pražského hradu, nýbrž z bezpečného místa,“ řekl Právu mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček s poukazem na úterní bruselské atentáty, při nichž přišlo o život několik desítek osob.

K cvičnému odpálení 21 oslavných salv mělo dojít mezi 18. a 19. hodinou v zahradách Pražského hradu. Šestou městskou část o tom informovalo Posádkové velitelství Praha.

Návštěva čínského prezidenta v ČR proběhne od 28. do 30 března.

Reklama

Výběr článků

Načítám