Hlavní obsah

Vojáci budou moci pomáhat i v nemocnicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vojáci mohou vedle zařízení sociální péče pomáhat se zvládnutím koronavirové epidemie i ve zdravotnických zařízeních. O změně usnesení vlády, které dosud počítalo pouze s nasazením armády v ústavech, informoval ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD).

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD)

Článek

Kabinet se změnou zabýval na žádost Karlovarského kraje, který volá po vyslání vojáků do sociálních zařízení, léčebny dlouhodobě nemocných a lůžek následné péče v Mariánských Lázních.

Armáda nasadí vojáky do domovů sociálních služeb

Domácí

Reaguje tak na rychle rostoucí počet nakažených koronavirem v tomto městě, kde za týden přibylo 42 lidí s nemocí covid-19. Celkem Mariánské Lázně evidují 51 nakažených.

Žádost Hamáček na vládu nesl z pozice šéfa krizového štábu. Dopoledne zdůraznil, že Karlovarskému kraji pomoci chce a že nechce, aby se věc zdržovala.

Armáda podle Hamáčka dopoledne navrhla, aby se věcí zabýval ve středu na plenárním zasedání krizový štáb. Nyní ČTK napsal, že přímé vyslání už je otázkou dohody mezi krajem a armádou.

Vláda již dříve schválila, že armáda může na pomoc domovům sociálních služeb poslat až 360 vojáků. Vykonávat v nich mají pomocné činnosti, ke kterým nepotřebují zvláštní odborné znalosti. Právě o takovouto pomoc kraj podle informací ČTK žádá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám