Hlavní obsah

Vodrážka spojil změnu ústavního zákona s většinovým systémem

Novinky, rei
Praha
Aktualizováno

První místopředseda ODS David Vodrážka v nedělním pořadu Partie na TV Prima uvedl, že je pro většinový volební systém. Poznamenal to ve spojitosti s potřebou změny ústavního zákona, o němž diskusi urychlilo jednání Ústavního soudu o odložení předčasných voleb.

Článek

Vodrážka věří, že se volby uskuteční v plánovaném říjnovém termínu, případně v listopadu. Poznamenal ale, že, jak už prohlásil premiér Jan Fischer, takový odklad vyjde stát na skoro tři čtvrtě miliardy korun. Není prý pravda, že ODS kampaň zastavila svou kampaň. „Jede normálně dál,“ dodal.

Vodrážka spojil otázku diskutované ústavní změny zákona s většinovým volebním systémem. „Jsem pro většinový systém, nebo pro systém s výraznějšími většinovými prvky,“ řekl s tím, že ve Francii, Německu a Británii systém dobře funguje. Přišla prý na to i Itálie, kde se v minulosti často měnily vlády, stejně jako v uplynulých letech v ČR.

Vodrážkův partner v debatě, místopředseda klubu KSČM Pavel Kováčik, to odmítl. „To je krok od demokracie. To by byla modro-oranžová volba. ODS a ČSSD se spolu vždycky domluví. Chceme vládu tvrdší ruky a držet hubu a krok, anebo moci rozhodovat?“ řekl s argumentem, že poměrný systém zajišťuje pluralitu.

Anketa

Jste pro většinový volební systém?
Ano
67,4 %
Ne
26,5 %
Nevím
6,1 %
Celkem hlasovalo 5378 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám