Hlavní obsah

Vnitro zaplatí miliony za omylem zabavené roušky v Lovosicích

Za roušky a respirátory, které stát v polovině března nesprávně zabavil v průmyslové zóně v Lovosicích, zaplatí dodavateli ochranných pomůcek finanční kompenzaci přes 26 milionů korun. Dohodu ve středu schválila rada Ústeckého kraje, celou částku zaplatí resort vnitra.

Foto: Vojtěch Hájek, ČTK

Policisté hlídají u skladu v průmyslové zóně v Lovosicích, ve kterém byly objeveny statisíce respirátorů a dalších ochranných pomůcek včetně roušek.

Článek

„Ministerstvo se zavázalo k peněžní náhradě Ústeckému kraji, který je v tomto případě tím, po kom právnická osoba požaduje náhradu škody, neboť větší část ochranných pomůcek ze skladu v Lovosicích byla distribuována hasiči lidem v první linii, případně příslušníkům bezpečnostních sborů,“ sdělil serveru iROZHLAS.cz ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Zdravotnický materiál zabavilo ministerstvo ve spolupráci s hejtmanstvím krátce po vyhlášení nouzového stavu, kdy byl v zemi akutní nedostatek ochranných pomůcek.

Za roušky zabavené v Lovosicích „daruje” Česko do Itálie jiné

Koronavirus

Policie nezjistila protiprávní jednání

České úřady podle serveru tehdy zřejmě usoudily, že hrozí jejich vývoz do ciziny, přičemž platil zákaz vyvážet ochranné pomůcky za hranice. Případem se zabývala i policie, která v červnu konstatovala, že nezjistila protiprávní jednání.

Celníci v lovosickém skladu objevili 680 tisíc roušek a 28 tisíc respirátorů, část z nich mířila do Itálie na pomoc v boji s koronavirem. Výsledná suma finanční kompenzace se stanovila na základě cen, za které se ochranné pomůcky nakupovaly na začátku koronavirové krize. Jde o kompromisní řešení po několika měsících jednání, uvedl pro iROZHLAS.cz náměstek hejtmana Ústeckého kraje Martin Klika (dříve ČSSD).

Ministerstvo zdravotnictví chtělo původně roušky a respirátory odkoupit, kvůli přemrštěné ceně ale nakonec couvlo a požádalo o pomoc ministerstvo vnitra.

To se poté obrátilo na ústeckého hejtmana Oldřicha Bubeníčka (KSČM), který rozhodl na základě krizového zákona o zabavení uskladněných pomůcek. Hamáček to tenkrát označil za akci proti spekulantům.

Kraj si nechal pro zdravotníky ze zabavených roušek a respirátorů půlku, zbytek převezlo ministerstvo do Prahy a rozdělilo je mezi hasiče a policisty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám