Hlavní obsah

Vnitro rozpustilo Komunistický svaz mládeže

PRAHA

Občanské sdružení Komunistický svaz mládeže (KSM) doplatilo na tu část svého programu, ve které se mladí komunisté hlásí ke snaze nahradit soukromého vlastnictví výrobních prostředků vlastnictvím společenským. Ministerstvo vnitra KSM rozpustilo. Mladí komunisté se chtějí obrátit na soud.

Článek

Důvodem k rozpuštění je věta: "KSM stojí na straně úsilí o revoluční překonání kapitalismu a o nastolení ekonomických (odstranění soukromého vlastnictví výrobních prostředků a jeho nahrazení vlastnictvím společenským) a společenských (zavedení socialistické demokracie) podmínek pro budování socialismu jako prvního stupně k vytvoření společnosti komunistické, jejíž vybudování je konečným cílem."

Podle mluvčí ministerstva vnitra Marie Masaříkové je takový výrok v rozporu s Ústavou a Listinou základních práv a svobod. "Je neslučitelný se základními demokratickými principy," řekla ve středu Masaříková.

KSM v prohlášení zaslaném Právu tvrdí, že jeho dosavadní činnost je  v souladu se zákony i ústavou. Rozhodnutí ministerstva vnitra o rozpuštění sdružení chápe "jako čistě politický akt" a bude se proto bránit soudní cestou. "Jakmile všechno prostudujeme," řekl Právu tajemník KSM Zdeněk Štefek.

Mládežníci mají podporu KSČM. "Poskytneme právní pomoc, protože považuji rozhodnutí za politické, špatně odůvodněné. Vnitro se tím baví dlouho a čekalo, až bude před volbami, " uvedl předseda strany Vojtěch Filip.   Na podání správní žaloby má KSM 30 dnů. Když se mladí komunisté poprvé dostali do sporu s vnitrem kvůli tomu, že občanské sdružení nesmí vyvíjet politickou činnost, právní pomoc od KSČM podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše nevyužili. 

I když je KSM považován za "předvoj" KSČM, tak se rozchází v programu ohledně soukromého vlastnictví výrobních prostředků. "My se stavíme za pluralitu vlastnictví, rovnost v soutěži vlastnických forem, tudíž respektujeme soukromé vlastnictví," připomenul Dolejš. Podle něj proto vedení strany doporučilo před měsícem komunistům v této mládežnické organizaci, aby prosazovali program KSČM. Přesto si místopředseda myslí, že i "problematické názory mají právo na existenci", o nichž je zapotřebí debatovat a nepřistupovat ihned k restriktivním opatřením.

KSM se chce bránit u soudu

Občanské sdružení obdrželo oznámení 16. října a nyní má 30 dnů na podání žaloby k městskému soudu.

"KSM opakuje, že jeho činnost je v souladu se zákony a Ústavou České republiky a rozpuštění ze strany MV ČR chápe čistě jako politický akt. V souladu se zákony této země se tedy rozhodl napadnout toto rozhodnutí soudně. Pravda zvítězí," uvedlo sdružení ve svém prohlášení.

KSM se svými aktivitami dostal do hledáčku Bezpečnostní informační služby (BIS), která ji v roce 2003 řadila mezi levicově extremistická sdružení. Ve své tehdejší výroční zprávě BIS uvedla, že mezi skupinami vycházejícími z marx-leninské ideologie zaznamenala příklon k radikalismu. "Příkladem mohou být zejména mladí lidé z KSM, kteří zastávají většinou rigidní ideologické postoje. V jejich prostředí vznikly veřejně publikované apely ke zvýšení revolučnosti KSČM," uvedla tehdy BIS.

Nedávno se mladí komunisté angažovali také v aktivitách namířených proti možné výstavbě americké raketové základny v Česku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám