Hlavní obsah

Vnitro dostane 1,5 miliardy na další vozy pro policii a hasičskou techniku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rozpočet ministerstva vnitra se zvýší o 1,5 miliardy korun na 92,4 miliardy korun. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) budou peníze získané nad rámec původního návrhu využity na nákup techniky pro hasiče a automobilů pro policii. Navýšení schodku ve středu probere vláda.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Přejímka policejních vozů (ilustrační foto).

Článek

Peníze navíc pro vnitro budou součástí navýšení schodku rozpočtu z 280 na 330 miliard, o němž informovala Česká televize. Dalšími výdaji jsou miliardové náklady na další růst důchodů, na úsporný tarif energií nebo na zvládnutí uprchlické krize. O navýšení schodku bude jednat vláda.

„Za svůj resort ministerstva vnitra si myslím, že už jsem tu dohodu jako takovou dosáhl,“ uvedl Rakušan. Vnitro podle něj za přidané peníze nakoupí v první řadě automobily pro policisty, které jsou již objednané na základě rámcové smlouvy, tedy vozy Škoda Kodiaq a Scala.

Policie převzala prvních 200 hatchbacků Škoda Scala

AutoMoto

„U těch scal je to nutné, protože tento typ aut se přestane vyrábět, a policisté jsou s nimi velmi spokojeni. Takže pokud je chceme dostat do výbavy, tak to skutečně musí být realizováno tento rok,“ prohlásil ministr.

Policie před nedávnem představila prvních 10 ze 70 objednaných vozidel BMW řady 5, která budou sloužit zejména na dálničních odděleních. Vedle toho se pochlubila i supersportem značky Ferrari, který získala v rámci zabavení majetku pocházejícího z trestné činnosti, a místo prodeje jej nechala upravit pro své potřeby.

Jako v Dubaji. Česká policie si pořídila služební ferrari

Domácí

Vůz s nemalými provozními náklady a omezeným praktickým využitím hodlá nasazovat při „boji s mezinárodními ilegálními závody“, dohledu na tuningových srazech, pátrání po vozidlech i jako preventivní dohled.

Stamiliony pro hasiče i na dražší paliva a energie

Zhruba 400 milionů korun dostane hasičský sbor, většina z nich bude použita na nákup techniky. Resortu se podle Rakušana také povedlo ušetřit zhruba 700 či 800 milionů korun, které vnitro použije na provoz, který je vlivem růstu energií a pohonných hmot náročnější, a na investice.

Policie převzala prvních deset BMW řady 5

AutoMoto

Státní výdaje proti původnímu rozpočtu mají podle ČT vzrůst o více než 110 miliard korun, což by znamenalo, že poprvé přesáhnou dva biliony korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám