Hlavní obsah

Vnitro dalo uchazečům o Hrad návod, jak oklamat petiční systém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Uchazeči o prezidentský post či jejich týmy mohli mít informace o tom, že na internetu je k dispozici přesný algoritmus, na jehož základě bude ministerstvo vnitra vybírat nominační podpisové archy ke kontrole. Mohli je tak seřadit podle potřeby. Informoval o tom Český rozhlas Radiožurnál, podle něhož má být výběr vzorků ke kontrole podle zákona náhodný. Ministerstvo oponuje, že nic takového nehrozilo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hradčany

Článek

Systém výběru kontrolovaných archů se objevil v polovině října ve smlouvě s firmou Hewlett-Packard, publikované na webu ministerstva vnitra v sekci veřejných zakázek.

"Tady se nejedná o náhodu, když se to má použít pro tyto účely, tak to skutečně můžu seřadit tak, že stačí přijít za studentem Matfyzu, a ten řekne, jaká ta čísla budou," potvrdil docent Jan Hurt z Matematicko-fyzikální fakulty, který si smlouvu prohlédl. Chybou podle něj tedy bylo zveřejnit úplně všechny vstupní parametry výpočtu.

Kandidáti tak podle Radiožurnálu měli tři týdny na to smlouvu objevit, množinu kontrolovaných položek petice dopočítat a archy podle toho namíchat.

Vnitro: kontrolovalo se na základě jiného číslování

"Výběr probíhal podle čísel, která byla petičním archům přidělena v procesu jejich elektronického zpracování. Ta se liší od čísel, kterými archy označili kandidáti (nebo jejich zmocněnci)," uvedl mluvčí resortu Pavel Novák.

Během skenování archů jejich a zařazování do databáze, byl obrazu archu přiřazen kód. "Pro výběr archů pomocí lineárního kongruentního generátoru pak musel být použit kód obrazů archů. Podle generované posloupnosti byly vybírány archy s kódem o jedničku vyšším, než je generovaná hodnota," popsal mluvčí.

Jde o zákonný postup, míní ministr

Zatímco neúspěšní kandidáti neskrývají své rozpaky, ministr vnitra Jan Kubice zveřejnění vzorce obhajuje. "To je zákonný postup. Naopak, každý by se měl seznámit se zněním zákona a s metodickými pokyny k tomu," citoval jej Radiožurnál.

K účasti v přímé volbě prezidenta museli kandidáti, kteří nedostanou podporu zákonodárců, shromáždit 50 000 podpisů svých sympatizantů. Ministerstvo vnitra pak ověřovalo jejich platnost.

Janu Bobošíkovou, Vladimíra Dlouhého a Tomia Okamuru vnitro vyřadilo s tím, že nesplnili podmínky a počet jejich podpisů po odečtení chyb nedosahuje 50 000. Všichni kandidáti se obrátili na Nejvyšší správní soud (NSS), který Bobošíkovou do klání o Hrad vrátil. Okamura si hodlá stěžovat u Ústavního soudu. [celá zpráva]

Volba nástupce Václava Klause se má uskutečnit začátkem příštího roku, kandidátů je nyní devět. Průzkumy zatím pro postup do druhého kola favorizují expremiéry Jana Fischera a Miloše Zemana.

Reklama

Související témata:

Související články

Dlouhý vyřazení z boje o Hrad respektuje

Vladimír Dlouhý, jehož odvolání proti vyřazení z boje o post prezidenta ve čtvrtek zamítl Nejvyšší správní soud, se chce nejprve seznámit se zdůvodněním. Pokud...

Výběr článků

Načítám