Hlavní obsah

Vnitro chce do zákona dostat pasáž, která umožní v případě krize utajovat informace

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo vnitra vložilo do novely zákona o krizovém řízení návrh nového paragrafu, který by umožnil nezveřejňovat informace, „jejichž zveřejnění by mohlo ohrozit účinnost krizových opatření”. Lidé by takové infromace nedostali, ani kdyby o ně požádali na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD)

Článek

Jak upozornil server iRozhlas.cz, pokud by novela s novým paragrafem vstoupila v platnost, mohly by úřady s poukazem na krizové řízení odepřít tazatelům z řad veřejnosti informace, na něž nyní mají nárok. Návrh navíc obsahuje i prodloužení lhůt, během nichž mají úřady povinnost odpovědět.

Podle spoluautora zákona o svobodném přístupu k informacím Oldřicha Kužílka je ale formulace o informacích, které mohou ohrozit krizové opatření, příliš vágní. Podle něj jde o reakci na snahy lidí a médií mít přesné informace o vývoji pandemie.

Omezení přístupu k informacím je v rozporu se snahami veřejnosti i médií, aby stát zveřejňoval dostupná data, která má k epidemii koronaviru a na jejichž základě státní aparát rozhoduje o opatřeních, která mají šíření epidemie omezit.

Nejde přitom o první snahu ministerstva vnitra pod vedením Jana Hamáčka (ČSSD) o omezení přístupu k informacím. Před časem resort vyhověl snaze Hradu, aby o aby o stížnostech na neposkytnutí informací podle zákona 106 o svobodném přístupu k informacím, nerozhodoval Úřad pro ochranu osobních údajů, ale ten, kdo má informace poskytovat.

Hrad chce, aby o poskytnutí informací rozhodoval opět kancléř Mynář

Domácí

Návrh obsahuje novela o svobodném přístupu k informacím. Ministerstvo se brání tím, že možnost soudního přezkumu zůstává. Podstupovat soudní při, která se může protáhnout na léta, však mnohdy nedává smysl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám