Hlavní obsah

Vltava v Praze vystoupala na první povodňový stupeň

Praha
Aktualizováno

Vltava v Praze ve čtvrtek před polednem dosáhla prvního stupně povodňové aktivity. Magistrát už dopoledne nechal vyklidit náplavky kolem řeky a v poledne zavřel vrata do Čertovky. Nechal také vztyčit protipovodňová mobilní hrazení na Zbraslavi a na Starém Městě.

BEZ KOMENTÁŘE: Uzavírání vrat do ČertovkyVideo: Novinky

 
Článek

"Vzhledem k předpokládaným hodnotám průtoku ve Vltavě bude dnes (ve čtvrtek, pozn. red.) od 22:00 zastavena lodní doprava v centrální Praze, budou postavena mobilní hrazení na Zbraslavi a na Starém Městě a budou uzavřena ocelová těsnicí vrata v nábřežní zdi na Smetanově nábřeží," uvedlo tiskové oddělení magistrátu. Zastavily se i přívozy v Modřanech, Sedlci a Podbabě - Pohoří.

Magistrát už dopoledne vyzval řidiče, kteří na náplavkách parkují, aby odjeli. Vozy, co na místě zůstaly, byly odtaženy.

Náplavky se vyklízejí preventivně, voda by mohla stoupnout tak, že se jich část ocitne pod vodou.

Foto: Petr Horník, Právo

Zavírání protipovodňových vrat na Vltavě u Čertovky

Mezi 12:00 a 13:00 se uzavřela vrata do Čertovky, opatření je taktéž preventivní, vrata se zavírají vždy, když první stupeň hrozí.

Auta odtažená z náplavek si řidiči mohou vyzvednout na parkovištích na Těšnově, Kotlářce a v Lublaňské. Za odtah se neplatí. Pokud si někdo auto nevyzvedne, bude, až nebezpečí pomine, vráceno zpět na místo.

BEZ KOMENTÁŘE: Odtah automobilů z pražských náplavekVideo: Novinky

Magistrát nechá odtáhnout i loď pro bezdomovce Hermes, která kotví u Štefánikova mostu.

Jihočeské řeky mají první stupeň

V 07:00 byl průtok ve Vltavě v Malé Chuchli asi 420 metrů krychlových za sekundu a výška hladiny byla 120 centimetrů. První stupeň se vyhlašuje při výšce 130 centimetrů.

Na prvních stupních jsou některá místa na významných přítocích Vltavy Berounce a Sázavě. Vltava na horním a středním toku zatím zvýšenou hladinu nemá, spíše její přítoky Lužnice či Otava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám