Hlavní obsah

Vlekaři se chystají na normální lyžařskou sezonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loni se pilně připravovali, a nakonec strávili zimu nuceně doma. Letos vlekaři největší lyžařské arény Česka, krkonošského SkiResortu Černá hora– Pec opět zbrojí na nadcházející sezonu.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Svahy skiareálu v Černém Dole osadili bateriemi sněžných děl.

Článek

„Všichni doufáme, že bude normální. Loni se lyžovalo pouhých devět dnů. Zbytek zimy jsme zůstali doma. Sice se stoprocentní refundací platu, ale raději bychom byli v práci. Bylo to dlouhé a zbytečné. Lidé na hory v hojném počtu stejně přijeli, akorát nemohli využít lanovky a vleky,“ shodla se dvojice lanovkářů u čtyrsedačky v Černém Dole na Vrchlabsku, pečlivě připravované na zimní provoz.

Svahy černodolského areálu začali o víkendu vlekaři osazovat bateriemi sněžných děl. Stroje začnou chrlit tuny technického sněhu, jakmile začne optimálně mrznout.

„Výroba sněhu a jeho rozhrnování spolykají spoustu energie, která letos výrazně podražila. Jenom u elektřiny šlo o možná stoprocentní nárůst,“ konstatoval provozní ředitel SkiResortu Jakub Janda.

Hromadné akce a lyžovačky čekají přísnější opatření

Domácí

„Zasněžit a připravit sjezdovky musíme bez ohledu na restrikce, které mohou kvůli covidu přijít. Pevně doufáme, že to nezaříznou, tak jako loni,“ dodal.

Několikanásobně vyšší provozní náklady se promítnou do cen skipasů. Jednodenní pro dospělého podraží průměrně o deset procent. „Ceny reflektují situaci na trhu. Nejméně to pocítí lyžaři, kteří si skipasy koupí online s časovým předstihem,“ radí Janda.

Bezinfekčnost s sebou!

„Oproti klasickému nákupu u pokladny budou levnější až o 36 procent. Čím větší předstih, tím levnější,“ přiblížil Janda. Čtveřice areálů SkiResortu nabídne tzv. sKiosky, kde si prostřednictvím internetu zakoupený skipas lze kdykoliv vyzvednout.

Vláda chystá brutální kampaň na podporu očkování

Domácí

Protiepidemická opatření mají vlekaři zažitá z loňska, kdy lyžaři museli dodržovat dvoumetrové rozestupy ve frontách u lanovek a vleků a předepsaný počet pasažérů na lanovkách. Letos se zatím počítá pouze s předepsanými doklady o bezinfekčnosti.

„Podmínky bezinfekčnosti, pokud budou platit, jsme schopni splnit při koupi nepřenosného skipasu nejen na kamenné pokladně, ale také při online nákupu. Protiepidemická pravidla okamžitě přizpůsobíme aktuálním podmínkám,“ ujišťuje Plchová.

„Jsme připraveni na normální sezonu, v níž lidé budou dodržovat daná pravidla,“ podotkla.

Reklama

Výběr článků

Načítám