Hlavní obsah

Vlastizrádci skončí na šibenici, vyhrožují demonstranti před Sněmovnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zhruba 300 lidí demonstruje před Sněmovnou proti schválení vládní novely pandemického zákona. Podporovatelé iniciativy Chcípl pes přinesli před dolní komoru parlamentu i šibenici s oprátkou a nápisem „všichni vlastizrádci a jejich přisluhovači skončí na šibenici“. Novinky demonstraci sledují živě.

Záznam: Demonstrace na Malostranském náměstí 25.1.2022Video: Novinky

 
Článek

Podle reportéra Novinek na místě si policie šibenici natočila na video, nijak více ale nezasahovala.

Video: Pavel Jaňurek, Novinky

Podobný incident se udál i v roce 2015, kdy demonstranti nosili na protesty proti migračním kvótám šibenice s motivy EU. Podle tehdejších informací Práva se nejednalo ani o přestupek.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Policie si šibenici s výhružným nápisem natočila na video.

Podle vládní novely pandemického zákona by mohly nově restrikce proti koronaviru zahrnout širší okruh činností než teď. Úřady by tak mohly například nařídit testování podnikatelů, studentů, žáků a předškoláků, nejen zaměstnanců a jiných pracovníků.

Vláda se snaží novelou reagovat na výtky Nejvyššího správního soudu, který mnohá mimořádná opatření v minulosti zrušil. Soud mimo jiné uvedl, že podle stávající normy není možné regulovat provozovny služeb včetně restaurací, ubytování či trhů a tržnic. Nově zákon upravuje, že by se regulace týkala všech provozoven podle živnostenského zákona a také tržišť a tržnic.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Účastníci přišli před Sněmovnu protestovat proti novele pandemického zákona.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Demonstrantům se nelíbí novela pandemického zákona, který projedná Sněmovna.

Nařízení izolace nebo karantény by pak mohly dále orgány ochrany veřejného zdraví ze zákona oznamovat lidem i telefonicky nebo krátkou textovou zprávou. Opatření budou moci vydávat pro své resorty také ministerstva obrany a vnitra.

Opatření by se mohlo konkrétně týkat vojáků v činné službě, občanských zaměstnanců v ozbrojených silách či samotných pracovníků ministerstva obrany a podřízených organizací.

Vnitro by zase mohlo vydat opatření pro příslušníky a zaměstnance bezpečnostních sborů kromě vězeňské služby, pracovníky ministerstva a organizací, které zřizuje.

Platnost zákona nakonec nejspíš nebude neomezená, jak počítal původní návrh schválený vládou. Zdravotnický výbor Sněmovny totiž před úterním jednáním doporučil, aby jeho platnost vypršela k 30. listopadu letošního roku.

Foto: Pavel Jaňurek, Právo

Protestující si přinesli také šibenici s výhružným nápisem.

Reklama

Výběr článků

Načítám