Hlavní obsah

Vládu čeká hlasování o nedůvěře

PRAHA
Aktualizováno

Koaliční vládu ve středu čeká další hlasování o nedůvěře. Tentokrát ho ČSSD naplánovala mezi první a druhé kolo senátních voleb. Vláda přitom zdaleka nemá jasné hlasy ani všech koaličních poslanců. Novinky přinesou od 9:00 z jednání Sněmovny on-line reportáž.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lídři koalice při schůzi Sněmovny

Článek

Trio rebelů z ODS Vlastimil Tlustý, Juraj Raninec a Jan Schwippel stále natahují vládu, stejně jako zelené rebelky Olga Zubová a Věra Jakubková. „Nechte se překvapit,“ tvrdil v úterý Tlustý. Také Schwippel s Ranincem neřekli jasné ano, nebo ne, jen zopakovali, že svůj postoj zvažují.

Své stanovisko na jednání klubu nesdělily zelené rebelky. „Paní poslankyně nás natahují na skřipec, neznáme ani jejich stanovisko k hlasování o důvěře vládě, už je to takový folklor,“ komentoval ještě v úterý postoj rebelujících poslankyň šéf zelených Martin Bursík. Podle informací Práva proti vládě v tomto případě nepůjdou.

Po nočním jednání vedení zelených ale byla Jakubková sdílnější: "Stále platí, jak jsem říkala na samém počátku, že nemám zájem pokládat vládu. Říkám to celou dobu, i když jsem označována za rebelku. A nemám ani zájem podporovat soc. dem.," řekla.

"Očekávám, že (Jakubková a Zubová) podpoří vládu," řekl po jednání o půlnoci šéf zelených Martin Bursík.

Zelení chtějí po druhém kole senátních voleb koaliční schůzku mj. k modifikaci reformy zdravotnictví. Zda to znamená i požadavek na odchod ministra Tomáše Julínka (ODS), Bursík neřekl.

Hovorka vládu nepoloží

Podporu kabinetu potvrdil lidovecký potížista Ludvík Hovorka. „Poslanci KDU nejsou v žádném případě ochotni kupčit s posty v zastupitelstvech, abychom za to shodili vládu. To je nesouměřitelné a nás to uráží,“ řekl Právu šéf lidoveckého klubu Pavel Severa. Narážel na nabídku předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, který lidovcům vzkázal, že pokud pomohou vládu odstranit, tak budou vstřícnější při vyjednávání krajských reprezentací.

Odpovědi na otázku, jak budou hlasovat se tradičně vyhýbali přeběhlíci Miloš Melčák a Michal Pohanka. Melčák se omezil na oblíbené „no comment,“ Pohanka Právu řekl: „Uvidíte.“ Na otázku, zda debatuje s Milošem Zemanem připustil, že nějaké kontakty udržují.

Na pomoc Pohanky a Melčáka spoléhá šéf soc. dem. Jiří Paroubek. „Předpokládám, že se najdou vládní poslanci a to včetně těch, kteří řekněme kdysi odpadli od soc. dem., kteří ty věci zváží a posoudí jako podnik který má už svojí konečnou,“ řekl v úterý na tiskové konferenci k hlasování o nedůvěře vládě. Pokud by vláda vydržela, podle šéfa ČSSD to koalici nezpevní. „Nemyslím, že by byla nějaká varianta, která by zpevnila pozici této vládní koalice,“ poznamenal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám