Hlavní obsah

Vládní změny? Zaorálek prý zamíří do Bruselu a na jeho místo půjde Kmoníček

Právo, Jan Rovenský

Předsedovi vlády a šéfovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi se nabízí možnost, jak jedním tahem vyřešit tři problémy: urovnat koaliční spor o eurokomisaře, vyřešit vnitrostranické pnutí kvůli Ukrajině a pojistit si přízeň Hradu. Řešení tkví ve výběru nového eurokomisaře, kterým by se nestal ani lídr eurokandidátky ANO Pavel Telička, ani Pavel Mertlík, zmiňovaný soc. dem., ale Sobotkův nečekaný černý kůň: ministr zahraničí a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

Na post nového šéfa diplomacie by pak podle zdrojů Práva mohl být jmenován ředitel zahraničního odboru na Pražském hradě Hynek Kmoníček, který je členem ČSSD. O něm se už delší dobu říká, že má jako zkušený diplomat schopnosti i k vedení Černínského paláce.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kmoníček na své případné angažmá v čele diplomacie Právu odpověděl: „Po Praze se povídá spousta věcí, ale tuto jsem ještě neslyšel.“

Premiér by vyřešil problém

Nicméně podle informací Práva se tak do hry vrací řešení, o kterém se spekulovalo již loni na podzim. Tím, že by svého spojence Zaorálka vyslal do Bruselu, by si Sobotka uvolnil ruce k dalším krokům.

Mohl by elegantně vyřešit kritiku, která se na Zaorálka snesla kvůli jeho ostře protiruskému postoji v prvních týdnech ukrajinské krize. Tehdy si ministr znepřátelil řadu spolustraníků i velkou část veřejnosti.

„Zaorálkovi straníci vyčítají jeho postoje k Ukrajině i neúčast při kladení věnců u hrobů vojáků Rudé armády na Olšanech. Obviňují ho také z toho, že neumí řídit ministerstvo, které stále funguje jako za Karla Schwarzenberga. Uvnitř strany se říká, že by to mohl odpracovat v Bruselu,“ řekl Právu zdroj.

Sobotka by odsunem Zaorálka také uťal spory s ministrem financí a lídrem ANO Andrejem Babišem kvůli jménu příštího českého eurokomisaře.

Sobotka: Musí to pomoci Česku

Zaorálka má totiž Babiš podle informací Práva v oblibě a těžko by také mohl něco namítat proti vyslání politicky těžké váhy, jakou ministr zahraničí bezpochyby je, na post eurokomisaře.

Sobotka v pondělí nevyloučil možnost, že by v úvahu na post eurokomisaře přicházel někdo třetí místo Teličky či Mertlíka. „Je přirozené, že každá strana má svou představu o ideálním komisaři. Na nominaci se musíme dohodnout,“ sdělil Právu Sobotka.

„Nepochybně nás čeká složité politické vyjednávání, ale cílem musí být dohoda na takovém eurokomisaři, který naší zemi udělá dobré jméno a bude mít šanci získat v komisi důstojné kompetence,“ dodal premiér. O ty se však svede ještě tuhý boj. Nejprve bude muset být zvolen nový šéf Evropské komise.

Boj o kompetence komise

Většinově se na jménu musejí v červnu shodnout šéfové států a vlád osmadvacítky a poté pro něj v červenci musí zvednout ruku alespoň 376 ze 751 europoslanců. Vzápětí začne handrkování o kompetence pro navrhované členy Komise. A osobnosti kandidátů v tom budou hrát roli.

V srpnu a září proběhne grilování kandidátů na eurokomisaře před Evropským parlamentem, který poté musí potvrdit, nebo odmítnout Komisi jako celek. K inauguraci nové Komise, která bude Unii řídit do roku 2019, by mělo dojít nejpozději v listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám