Hlavní obsah

Vláda zvedla platy státním zaměstnancům, na jednání ve vlaku

• Aktualizováno
Novinky, zpe

Platy zaměstnanců veřejného sektoru od listopadu vzrostou o tři procenta. V pondělí se na tom shodl kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) cestou vlakem na výjezdní zasedání v Ústí nad Labem.

Foto: Úřad vlády ČR

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na jednání vlády cestou do Ústí nad Labem

Článek

„Vláda schválila zvýšení platů o tři procenta pro státní zaměstnance, a to od 1. listopadu letošního roku,” uvedl mluvčí vlády Martin Ayrer na Twitteru.

Zvýšení platů se bude týkat například knihovníků, policistů, hasičů, učitelů či pracovníků v sociálních službách. Platový tarif zaměstnanců ve zdravotnictví se zvýší od ledna příštího roku o pět procent.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Platy ve veřejném sektoru jsou dlouhodobě podhodnoceny, k jejich zmražení došlo hlavně mezi lety 2009 až 2013. Zvýšení si můžeme dovolit i díky pozitivnímu ekonomickému vývoji. Na navýšení jsme se shodli v rámci vlády i během jednání se zástupci odborových organizací,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Foto: Martin Weiser, ČTK

Ministři jeli 19. října z Prahy vlakem na výjezdní zasedání vlády v Ústí nad Labem.

Pro představu, například policisté podle posledních údajů Českého statistického úřadu brali v roce 2014 v průměru 29 559 Kč hrubého. Při navýšení o tři procenta si polepší o 886 korun. Pracovníci sociálních služeb brali loni 17 844 hrubého, dostanou tak v průměru o 535 korun víc.

Průměrná hrubá mzda2014Po zvýšení o 3 %
Policisté29 55930 446
Hasiči32 43833 411
Knihovníci21 13521 769
Učitelé (SŠ a 2. st ZŠ)27 96528 804
Ošetřovatelé a pracovníci sociálních služeb17 84418 379
Zdroj: ČSÚ

Vláda jednala už ve vlaku

Kabinet vyrazil na výjezdní zasedání do Ústeckého kraje v pondělí ráno vlakem. Jedná se o druhé výjezdní zasedání vládní koalice. První se odehrálo letos v červenci v Moravskoslezském kraji.

Členové vlády zahájili jednání už v konferenčním voze. Po příjezdu do Ústí nad Labem budou pokračovat na společném jednání s Radou Ústeckého kraje. Řešit budou například prolomení limitů těžby hnědého uhlí na Dole Bílina.

Reklama

Výběr článků

Načítám