Hlavní obsah

Vláda žádá poslance o prodloužení nouzového stavu kvůli uprchlíkům

Aktualizováno

Tématem čtvrteční mimořádné schůze Poslanecké sněmovny je prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dní. Lze očekávat, že návrh vlády Sněmovnou hlasy koaličních poslanců projde. Opoziční hnutí ANO hodlá navrhnout prodloužení o 14 dní, striktně proti se pak bude stavět hnutí SPD, které proti nouzovému stavu vystupuje dlouhodobě.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Pokud bude nouzový stav prodloužen, tak to bude naposledy. Chápu, že pro mnoho našich občanů se pojem nouzový stav stal v době koronavirové krize jakousi hrozbou, ani mně se nelíbilo v něm žít. Naše vláda by nepřistoupila k vyhlášení a žádosti o jeho prodloužení, pokud by to nebylo nezbytně nutné. Díky nouzovému stavu mohli naši policisté, hasiči, dobrovolníci zvládnout tak, že se téměř nedotkla našich občanů,” uvedl k návrhu premiér Petr Fiala (ODS).

Mimořádná schůze dolní komory parlamentu byla svolaná na 15. hodinu. Kdy se poslanci dostanou k hlasování, zatím není jasné, jelikož se očekávají dlouhé proslovy opozičních poslanců a obšírná diskuse.

Vláda chce nouzový stav další měsíc

Domácí

Šéf SPD Tomio Okamura a šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová ve svých vystoupeních kabinet zkritizovali.

„Mě ta žádost trochu překvapila, protože když poslouchám vyjádření pana premiéra Fialy nebo ministra Rakušana, tak neustále zaznívá chvála, nebo spíš samochvála. Ve vyjádřeních se stále opakuje, že uprchlickou krizi vláda zvládá skvěle, a člověk má až pocit, že vše je zalité sluncem a natřeno nazeleno, až tak nazeleno, že jsem nabyla dojmu, že nouzový stav není ani potřeba,” nadnesla na plénu Schillerová.

Stejně jako Okamura uvedla, že vláda premiéra Fialy podle ní v krizi selhala. „Chápu, že když vládu nechválí nikdo jiný, tak se po těch zádech musíte poplácat sami. Opravdu to tak není. Vláda v mnoha věcech selhala a nadále selhává, i proto bych možná očekávala jistou míru pokory,” dodala.

Dalších 30 dní

Podle Fialy si Česko zatím nedokáže s velkým množstvím ukrajinských uprchlíků, které z domoviny vyhnala válka vyvolaná Ruskem, poradit. Nouzový stav je podle ministra vnitra Víta Rakušana potřeba kvůli ubytovávání lidí v místech, kde by to běžné předpisy neumožňovaly, nebo pro snadnější vyplácení dávek a proplácení nákladů samosprávám.

Vláda žádá poslance o prodloužení nouzového stavu opět o 30 dní, tedy do konce června. Kabinet žádá Sněmovnu od 4. března, kdy kvůli uprchlické krizi nouzový stav vyhlásil, o prodloužení platnosti stavu již podruhé.

Znovu již zřejmě žádat nebude, jelikož by se měl schválit tzv. lex-Ukrajina, novela, která by vše řešila i bez zmíněného krizového právního rámce.

„Než se nám zákon podaří schválit, tak potřebujeme poslední měsíc nouzového stavu, který zajistí hladký průběh uprchlické vlny,” poznamenal Fiala.

ANO chce 14 dní

Hnutí ANO je po poradě klubu nakloněno prodloužení pouze o 14 dnů. Před finálním rozhodnutí si chce ale vyslechnout zdůvodnění potřeby prodloužení stavu.

„Důvody, pro které (vláda) žádá prodloužení o dalších 30 dní, chápeme. Budeme se ale ptát, jaký je plán vlády, kdy konečně nám řekne strategii, kolik tu vlastně máme uprchlíků. Víme vůbec, kde jsou? Budeme se ptát, co všechno už vláda udělala, jak využila těch 89 dní nouzového stavu,” avizovala před jednáním Schillerová.

„Nechceme vládě házet klacky pod nohy a připomínat jim výroky, že nouzový stav je selhání vlády. Většinový názor je ten, že bychom měli zvednout ruku, aby nouzový stav byl prodloužený o 14 dní, a vláda by se měla přijít zpovídat a ukázat, co udělala, co zabezpečila,” uzavřela Schillerová.

Druhá opoziční strana SPD dlouhodobě vystupuje proti nouzovému stavu a na aktuální schůzi tomu nebude jinak.

„SPD nesouhlasí se současným vládou vyhlášeným stavem a budeme hlasovat proti prodloužení nouzového stavu. Vláda chce neustálým prodlužováním omezovat demokracii a vyhýbat se povinnostem vypisovat výběrová řízení. Zároveň platí, že situaci kolem ukrajinských uprchlíků lze řešit nástroji standardní legislativy,” řekl před začátkem schůze předseda Tomio Okamura.

I kdyby vládní návrh opoziční strany nepodpořily, je pravděpodobné, že kabinet dosáhne svého. Pětikoalice totiž má ve Sněmovně pohodlnou většinu 108 hlasů.

Reklama

Související články

Vláda chce nouzový stav další měsíc

Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) bude žádat Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dní, tedy do konce června. Důvodem je uprchlická...

Výběr článků

Načítám