Hlavní obsah

Vláda: Vakcíny proti prasečí chřipce budou pro více lidí, děti si počkají

Praha
Aktualizováno

Ministerstvo zdravotnictví ve čtvrtek po jednání se zástupci krajů a mimořádném jednání vlády oznámilo postup očkování proti prasečí chřipce v České republice. Nová vakcinační strategie počítá s tím, že zdraví lidé patřící do skupiny, která bude očkována, dostanou pouze jednu dávku vakcíny, na rizikové skupiny z řad pacientů tak zbude 713 tisíc vakcín. Prozatím do země dorazilo prvních 95 tisíc vakcín.

Článek

V první vlně očkování dostanou vakcínu pacienti s chronickými onemocněními, u nichž hrozí v případě onemocnění virem prasečí chřipky komplikace. Pouze někteří z nich by měli být očkováni dvěma dávkami. Následně přijdou na řadu zdravotníci (137 tisíc vakcín) a lidé potřební pro chod státu jako policisté, hasiči a pracovníci krizových štábů (150 tisíc vakcín). Pro ně bude vyhrazena vždy jedna dávka vakcíny. Po jednání vlády a bezpečnostní rady státu to uvedla ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.

Očkování uhradí pojišťovny

"První vakcíny jsou již distribuovány mezi lékaře," uvedla ministryně, podle které by měly poslední vakcíny dorazit ke zdravotníkům nejpozději příští čtvrtek. "Vakcíny nakoupil stát, očkování bude hrazeno z pojištění, lidé nebudou platit ani regulační poplatek" osvětlila ministryně. 

Každý lékař pro dospělé dostane vedle očkovacích látek také 20 balení antivirotika tamiflu, lékaři pro děti a dorost obdrží poloviční množství. Lůžková zařízení dostanou vedle tamiflu i antivirotikum relenza, které se dá podávat i těhotným ženám. Zástupci ministerstva upozornili, že antivirotika nejsou určena k preventivnímu podávání, nýbrž pouze k léčbě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková s hlavním hygienikem Michaelem Vítem a premiérem Janem Fischerem

Jurásková prozradila i jméno společnosti, která vakcíny distribuuje. Je jím společnost Pharmos, která zvítězila ve výběrovém řízení.

Není důvod k panice

Ministerstvo zdravotnictví prozatím nepočítá s očkováním dětí. Hlavní hygienik ČR Michael Vít uvedl, že v minulém týdnu byla v souvislosti s chřipkou nemocnost 1520 lidí na 100 tisíc obyvatel, což zatím nedosahuje stavu epidemie, za níž se považuje stav nad 2000 nemocných.

Jurásková zopakovala, že chřipka se prozatím chová předvídatelně a není důvod podléhat jakékoliv panice. Vyzvala v této souvislosti občany, aby se chovali stejně jako kdykoliv jindy, kdy chřipka udeřila.

Zhruba 4500 praktických lékařů obdrží zhruba polovinu z nyní dostupných dávek. V příštích dnech si lékaři začnou zvát pacienty na očkování. V ampulích je dávka vždy pro deset lidí, vypotřebovat se musí do 24 hodin. Lékaři si tedy musejí pozvánky velmi přesně načasovat.

Vedle očkovacích vakcín bude pro občany připraveno také zhruba 2,5 miliónu dávek antivirotik.

Zatím 650 případů prasečí chřipky

Epidemiologové očekávají, že případná pandemie by mohla do země dorazit koncem roku. Ministerstvo zdravotnictví proto jedná s resortem školství o možnosti a podmínkách vyhlášení chřipkových prázdnin. Prozatím bylo v České republice evidováno kolem 650 případů prasečí chřipky.

Reklama

Související články

Prasečí chřipka zabila už pět set Evropanů

Takzvaná prasečí chřipka připravila dosud v EU a dalších vyspělých evropských státech o život prokazatelně 474 lidí. Ve světě na ni zemřelo nejméně 6768 osob....

Výběr článků

Načítám