Hlavní obsah

Česko má metodu na komplikace u prasečí chřipky

Praha
Aktualizováno

Česká republika má k dispozici léčebnou metodu, která by mohla pomoct některým závažně nemocným pacientům nakaženým virem prasečí chřipky, řekl v neděli v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce hlavní hygienik ČR Michael Vít.

Foto: Právo

Hlavní hygienik ČR Michael Vít

Článek

"Máme metodu, která by mohla být pro tak závažné případy velmi, velmi efektivní," řekl Vít.

V pátek se o této metodě dozvěděl od kardiochirurga Jana Pirka z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM).

"Je to metoda mimotělního oběhu, kdy se okysličuje krev a tím se zvyšuje aktivita v boji proti viru," popsal Vít. Metoda podle něj umožní, aby se lépe hojily záněty. Metoda by mohla pomoct několika závažně nemocným pacientům, asi by nešlo o desítky lidí, uvedl.

Metoda se hodí pro těhotné

"Člověk se připojí na takzvané mimotělní membránové okysličování, jde o přístroj, který se připojí z třísla a místo plic okysličuje krev, takže plíce mají čas na to, aby se ten zánět zahojil," vysvětlil  Pirk. Metoda podle něj nezachrání všechny nakažené prasečí chřipkou, ale mohla by pomoct těm, které kvůli viru postihne těžký zápal plic.  

Podle Pirka by se metoda mohla v budoucnu využít například u mladých žen nakažených virem prasečí chřipky, které prodělaly porod, nebo u těhotných. V současné době řeší podobný případ lékaři v ústecké Masarykově nemocnici. V umělém spánku a na dýchacích přístrojích tam leží pětatřicetiletá žena. Pacientka byla těhotná, lékaři museli kvůli jejímu kritickému stavu předčasně provést císařský řez. 

"Tato metoda pomáhá zachraňovat jinak zdravé lidi, kteří dostanou takto těžký zápal plic," uvedl Pirk a dodal: "Jde o pomoc pro jednotlivce." Podle něj by asi neměla smysl u starých a chronicky nemocných pacientů.

Podle předběžného odhadu by metoda mohla vyjít přibližně na čtvrt miliónu korun, domnívá se Pirk. Spotřební materiál na přístroj by vyšel tak na 70 000 až 100 000 korun, další peníze stojí pobyt pacienta na jednotce intenzivní péče.  

V Česku již zemřeli tři lidé s virem prasečí chřipky, všichni již předtím trpěli závažnou chorobou. Metoda by podle Víta mohla pomoct právě takovým pacientům. [celá zpráva]

Příští týden se bude o metodě dále jednat, dodal Vít. Je nutné vyhodnotit data z Austrálie a Nového Zélandu, kde se metoda již využívá. Poté se rozhodne o experimentálním využití metody také v Česku, doplnil hygienik.

Vakcíny dorazí příští týden

Vakcíny by měly do země podle Víta dorazit pravděpodobně tuto středu. Mělo by jít o 100 000 dávek, polovinu z nich dostanou praktičtí lékaři, půlka zamíří do očkovacích center, uvedl Vít. Očkovat se začne 23. listopadu.

V České republice se zatím neočkuje proti prasečí chřipce, neboť ještě nedorazily vakcíny, což je terčem kritiky, protože počty nakažených virem H1N1 posledních týdnech rostou. Podle Víta zatím data o výskytu chřipky nenasvědčují tomu, že by virus napadl celou zemi. Epidemický výskyt se drží v regionech.

Příští týden bude hlavní hygienik diskutovat s krajskými epidemiology o dalším postupu. Rozhodne především o tom, jaká opatření se podniknou v nejvíce postižených krajích, což je Karlovarský, Zlínský a Moravskoslezský.

Reklama

Výběr článků

Načítám