Hlavní obsah

Vláda ustála hlasování o nedůvěře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) ve čtvrtek ustál hlasování o vyslovení nedůvěry, které ve Sněmovně vyvolala koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Piráti s hnutím STAN. K vyslovení nedůvěry chyběly hlasy komunistů, kteří opustili v průběhu jednání sál. Ke svržení vlády se tak v dolní komoře nenašlo potřebných nejméně 101 hlasů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Andrej Babiš na čtvrtečním jendání Sněmovny

Článek

„Vláda dále naši důvěru nemá, dohodu o toleranci jsme vypověděli. Důvěryhodnost se vytratila. Při představě, že se ale (opozice) chopí moci, mě jímá hrůza,“ zdůvodnil rozhodnutí KSČM šéf strany Vojtěch Filip na plénu.

ON-LINE: Komunisté odešli, opozice hlasy pro vyslovení nedůvěry vládě nenašla

Domácí

Poslanci debatovali 11 hodin. Pro nedůvěru vládě se nakonec vyslovili poslanci ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů, hnutí STAN, SPD a poslanci Trikolóry. Ze sálu odešli komunisté. Zákonodárci ANO a ČSSD vládu podpořili.

Poslanecká sněmovna: Jak funguje dolní komora Parlamentu České republiky

Parlamentní volby

Celkově se pak hlasování účastnilo 171 poslanců, zbylých 29 bylo nepřítomných. Pro návrh se vyslovilo 89 z nich, proti 82.

Babišův kabinet čelil návrhu na vyslovení nedůvěry potřetí. Lídři koalic, kteří hlasování vyvolali, mimo jiné tvrdili, že kabinet nezvládl boj s epidemií koronaviru a nebyl schopen zajistit silnou mezinárodní solidaritu v diplomatické roztržce s Ruskem.

Zaorálek zavzpomínal na cestu vlakem v dětství a kritizoval opozici za kritiku vlády

Domácí

Poukazovali i na údajný Babišův střet zájmů a jeho stíhání v kauze Čapí hnízdo. Šéf ODS Petr Fiala za iniciátory schůze řekl, že důvodů pro vyslovení nedůvěry je mnoho a každý den přibývají další.

Babiš kritiku odmítl a označil svou vládu za úspěšnou. Odmítl také podezření ze střetu zájmů. Uvedl, že za snahou vyslovit nedůvěru kabinetu vidí úsilí, aby odešel z politiky.

„Chcete svrhnout vládu, která prosadila důstojné důchody a radikálně zvedla lidem platy. Zrušením superhrubé mzdy jsme zvedli lidem mzdu o 7 procent,“ hájil kabinet například.

Maláčová: Vážně jsem zvažovala odchod z vlády, covid to změnil

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám