Hlavní obsah

Vláda se spletla. Na příspěvek 5000 Kč za dítě nakonec dosáhne méně rodin

Kabinet premiér Petra Fialy (ODS) se stal v týdnu terčem kritiky kvůli rozhodnutí o udělení jednorázového příspěvku ve výši pěti tisíc korun za každé dítě v domácnosti. Podle původního oznámení totiž na příspěvek měly dosáhnout i bohatší rodiny. Šéf resortu práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) však v sobotu své tvrzení opravil, pětitisícovou finanční injekci tak nakonec dostane méně rodin.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Článek

O mimořádném příspěvku informoval Fiala na tiskové konferenci ve čtvrtek. „Rozhodli jsme o jednorázovém příspěvku na dítě ve výši pět tisíc korun. Příspěvek dostanou domácnosti s příjmem do milionu korun ročně,“ prohlásil tehdy premiér.

Jurečka během konference zdůraznil, že jde o čistý příjem. Pomoc se tedy měla týkat rodin, kterým na účtu přistane měsíčně méně než 83 000 Kč. „Týká se to dětí do 18 let. Odhadem to bude 1,1 milionu domácností,“ řekl ministr na dotaz Novinek s tím, že se příspěvek dotkne více než dvou milionů dětí.

Příspěvek 5000 korun na každé dítě. Vláda rozhodla o pomoci milionu rodin

Domácí

Už v sobotu ale bylo vše jinak. „Pomoc rodinám se bude týkat těch, jejichž příjem je do jednoho milionu korun hrubého. Na tiskové konferenci jsem sdělil nepřesnost, za kterou se omlouvám. Nechci se vymlouvat, v poznámkách jsem měl i jiné varianty, které se odvíjely od čistého příjmu a přehlédl jsem se,“ uvedl Jurečka na Twitteru.

To v podstatě znamená, že na příspěvek dosáhne méně rodin, než se původně předpokládalo.

Proč Jurečka informoval o své chybě až s dvoudenním zpožděním, již neupřesnil.

Vláda terčem kritiky

Po tiskové konferenci se nicméně vláda stala terčem kritiky. „Jedná se o populistický krok v duchu tolik kritizovaného konání předchozí Babišovy vlády. Kdo kritizoval rouškovné Babišovy vlády, činící v roce 2020 rovněž 5000 korun, musí kritizovat i ‚rouškovné pro děti‘ vlády Fialovy. Více než deset miliard korun mohlo být využito mnohem lépe, takto tyto peníze z podstatné části jen přilejí oleje do inflačního kotle,“ uvedl tehdy Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV).

ANO kritizuje příspěvek 5000 na dítě: Přijde pozdě, kritéria nejsou jasná

Domácí

„My to podpoříme, ale musí vláda vysvětlit, jak to udělá. Oni to nevědí, není to promyšlené. Je to jen signál, který nemá reálné obrysy. Způsob, který navrhují, je technicky nereálný. Stát nemá k dispozici žádná data o finanční správě. Neví se, jak rodiny budou nárok dokladovat,“ prohlásil po jednání stínové vlády šéf ANO Andrej Babiš.

Na mušku si vzal na Twitteru pětitisícový příspěvek také někdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09): „Ve vší úctě, pane premiére, příspěvek 5 tisíc na dítě je proinflační, nikoliv protiinflační opatření. A podporovat inflaci podporou domácností s čistým příjmem 80 tisíc měsíčně je populistický přešlap, který se vymstí.“

Kalousek kritizuje vládu: Kupujete si voliče a zapomínáte, že inflace je jako průjem

Domácí

Anketa

Souhlasíte s udělením mimořádného příspěvku 5000 Kč rodinám za každé dítě?
Ano.
34 %
Ne.
66 %
Celkem hlasovalo 22867 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám