Hlavní obsah

Příspěvek 5000 korun na každé dítě. Vláda rozhodla o pomoci milionu rodin

Praha
Aktualizováno

Kabinet premiér Petra Fialy (ODS) rozhodl o jednorázovém příspěvku ve výši 5 tisíc korun na jedno dítě pro domácnosti, které mají příjem do milionu korun ročně čistého. Vyplatit by se měl ideálně podle šéfa resortu práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) do srpna.

Foto: ČTK

Petr Fiala

Článek

„Rozhodli jsme o jednorázovém příspěvku na dítě ve výši pět tisíc korun. Příspěvek dostanou domácnosti s příjmem do milionu korun ročně,“ uvedl premiér. To vychází zhruba na příjem 83 000 měsíčně na rodinu. Jde o čistý příjem, zdůraznil ministr práce Marian Jurečka.

Podle něj se tyto příspěvky dotknou více než dvou milionů dětí. „Týká se to dětí do 18 let. Odhadem to bude 1,1 milionu domácností,“ řekl ministr na dotaz Novinek.

Šéfka TOP 09 ujišťuje: Nenecháme nikoho padnout

Domácí

Novelu nyní posoudí Sněmovna a Senát. „Zvládnout vyplatit bychom to měli v průběhu srpna tak, aby bylo možné nástup do školy pokrýt z těchto zdrojů,“ doplnil ministr Jurečka.

Zda budou muset rodiče o příspěvky žádat, nebo jej bude stát vyplácet automaticky, ještě ministerstvo upřesní. „Ještě to doladíme,“ naznačil.

Nenecháme nikoho padnout 

„Pomáháme těm, kteří si nemohou pomoci sami. Nenecháme nikoho padnout, není ale v možnostech státních financích, abychom dávali plošnou podporu všem,“ zdůraznil premiér

„Nedávalo by to ani smysl. Naší strategií je pomáhat cíleně,“ doplnil.

Anketa

Dotkne se vás jednorázový příspěvek na dítě?
Ano
45,1 %
Ne
54,9 %
Celkem hlasovalo 11692 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám