Hlavní obsah

Vláda se popere o ústavní právo použít zbraň, hnutí ANO je proti

Právo, Jan Rovenský

Navzdory připomínkám jiných ministerstev a hádkám ve veřejnosti předloží šéf resortu vnitra Milan Chovanec (ČSSD) vládě návrh na změnu ústavy, podle kterého by občané při ohrožení státu mohli použít svoji legálně drženou zbraň. Ministr to ve čtvrtek potvrdil Právu. Proti změně ústavy se naopak staví ANO, lidovci váhají.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Na vládu s tím na sto procent půjdeme, o tom není pochyb. Jdeme cestou ústavního zákona, aby lidé měli právo držet zbraň a aby to bylo podpořeno nejvyšší formou právní ochrany,“ řekl s tím, že případným změnám se jeho ministerstvo nebrání.

Po kritice, která se na vnitro snesla po zveřejnění novely, v resortu vznikla druhá, pracovní verze návrhu, která se snaží vyrovnat s námitkami odborníků na ústavní právo. To potvrdil Právu Chovanec s tím, že jde zatím o koncepční materiál.

Debata se už přesunula do politické roviny, vše nakonec bude muset rozlousknout vláda
zdroj z vnitra

Podle informací Práva pracovní verze počítá s tím, že by v ústavě bylo zmíněno nejen právo nabývat, držet a nosit zbraně kvůli ochraně života, zdraví, majetku a tolik diskutované zajišťování vnitřního pořádku a bezpečnosti ČR, ale i ustanovení, že toto právo může být i omezeno, jak je to u různých práv v Listině základních práv a svobod.

Sobotka: Je to rozumný směr

„Omezení mělo představovat určitou brzdu, jenže ani to se hlavně resortům ANO nezdá. Proti je spravedlnost, obrana, životní prostředí a nově i finance. Pro návrh jsou naopak ministři za soc. dem. Lidovci mají výhrady. Debata se už přesunula do politické roviny, vše nakonec bude muset rozlousknout vláda,“ popsal Právu zdroj z vnitra, který si nepřál být jmenován.

Podle zpráv z bruselských kuloárů evropská směrnice o zbraních, kterou v březnu ostatní členské státy navzdory odporu ČR zřejmě prosadí, citelně omezí držení legálních zbraní u nás. Evropská komise to přitom považuje za první krok, který má vést k dalšímu omezení legálních zbraní.

Hovoří se například o zákazu veškerých poloautomatických zbraní, tedy nejen samonabíjecích pušek, ale i pistolí.

Mimo záznam přitom řada politiků připouští, že ústavní dodatek není klíčový sám o sobě, ale ve vztahu k evropské směrnici. Změna ústavy by totiž Brusel mohla odradit od toho, aby po Česku chtěl začlenění směrnice, případně aby ho vláčel po evropských soudech za nerespektování rozhodnutí EU.

To ostatně naznačil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Myslím, že to je rozumný směr úvahy,“ řekl Právu o novele ústavy navrhované vnitrem.

Babiš je proti

Na dotaz, zda je souvislost mezi ústavní změnou a směrnicí EU, dodal: „Nepochybně. Tyto úvahy byly iniciovány tím, co navrhuje Evropská komise, a my se s tím jako ČR musíme vypořádat.“

Sám Chovanec tak přímý jako Sobotka nebyl. Podle něj novela se směrnicí souvisí jen v tom ohledu, že se obojí týká zbraní. „Evropská směrnice, pokud by byla přijatá v dosavadní formě, tak stále omezuje několik desítek tisíc zbraní a jejich držitelů. Hledáme cestu, jak zbraně u lidí udržet zákonnou formou. Cesta, kterou se vydala Evropa, je hloupá. Uděláme vše, aby lidé, kteří mají legálně zbraně a dodržují právo, si je udrželi,“ řekl Chovanec Právu.

Věřím, že jsme dnes jinde. Navíc již dnešní zákony samozřejmě umožňují tomu, kdo má zbraň, použít ji proti teroristovi
ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš

Ministr už zadal analýzu, zda je vůbec evropská směrnice v souladu s evropským právem. „Je otázka, zda směrnice není porušením primárního práva EU, to je druhá cesta, kterou se vydáváme,“ dodal.

Jenže u koaličních partnerů se záměr měnit ústavu nesetkává s velkým pochopením. Ministr financí a lídr ANO Andrej Babiš poznamenal, že Spojené státy si právo nosit zbraň do ústavy vložily na konci 18. století, kdy neexistovala policie či klasická armáda. „Věřím, že jsme dnes jinde. Navíc již dnešní zákony samozřejmě umožňují tomu, kdo má zbraň, použít ji proti teroristovi,“ uvedl pro Právo.

Vicepremiér a lídr lidovců Pavel Bělobrádek má také pochybnosti. „Myslím si, že současná právní úprava je dostatečná. Jsem držitelem zbrojního průkazu, jsem myslivcem, ale nemyslím si, že by myslivci museli mít poloautomatické zbraně. Myslím, že u toho je trochu více hysterie než věcnosti. Ale diskusi se nebráníme,“ řekl Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám