Hlavní obsah

Vláda schválila změnu bodového systému a úpravu rychlosti na dálnicích

Praha
Aktualizováno

Za dopravní přestupky by mohli policisté či úřady místo současné sedmibodové škály ukládat dva, čtyři či šest bodů. Návrh bodového zákona schválila v pondělí vláda, informoval na Twitteru ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Kabinet rovněž jednal o úpravě rychlosti na vybraných částech dálnic.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Zvýšené postihy pro řidiče za alkohol, nedovolený vjezd na železniční přejezd, ujetí od nehody. Mírnější postihy za parkování, světla, překročení rychlosti do 10 km/hod. Vláda právě přijala bodový zákon,” napsal na Twitter Havlíček.

Nový systém, který začne platit od roku 2022, by tak měl přísněji postihovat závažné přestupky, za něž bude hrozit až tříletý zákaz řízení. Dosud byla nejdelší doba zákazu řízení dva roky. U bagatelních prohřešků se naopak sankce sníží.

Zároveň se u přestupků, jako je například nepovolené vjetí na železniční přejezd, zvýší i pokuty z 5000 na 25 000 Kč.

„Za ty horší přestupky – projetí na červenou, ale zejména vjezd na železniční přejezd, ujetí od místa nehody nebo alkohol za volantem – se zpřísňuje trest, a to zejména peněžitý. Naopak u banálních přestupků typu špatné parkování, nerozsvícená světla se nejen ustupuje úplně od udělování bodů, ale současně se i snižuje hranice pokut,” řekl Havlíček novinářům před jednáním vlády. Ze dvou na čtyři body se naopak zvyšuje trest za telefonování za jízdy.

Od 1. září se vrací povinné roušky do vnitřních prostor a veřejné dopravy

Domácí

Původně ministerstvo navrhovalo pouze dvě sazby, ale po připomínkách ostatních resortů, úřadů a veřejnosti nakonec ponechalo v systému i dvoubodovou hranici například u překročení rychlosti o více než deset kilometrů za hodinu (km/h) a méně než 20 km/h v obci a méně než 30 km/h mimo obec.

Mladí řidiči budou mít pouze 6 bodů

Novela se dotkne také mladých řidičů, kteří místo 12 bodů budou mít pouze 6. „Pro mladé řidiče dáváme na dva roky klidový režim, kdy mají k dispozici pouze polovinu bodů, tedy 6,” sdělil Havlíček. Po 24 měsících budou mít stejně jako zbytek řidičů už 12 bodů. Konkrétní věk ministr nespecifikoval, má jít o řidiče, kteří mají čerstvý řidičský průkaz.

Beze změny zůstává naopak odebrání řidičského průkazu po dosažení 12 bodů. Body budou udělovány podle závažnosti přestupků.

Bodový systém začal v Česku platit 1. července 2006. Maximum – 12 trestných bodů – nasbíralo jen za prvních deset let jeho fungování 70 tisíc řidičů, zhruba procento všech registrovaných šoférů. Loni přišlo o řidičské oprávnění kvůli dosažení maximálního počtu bodů téměř 40 tisíc řidičů. Alespoň jeden trestný bod pak mělo skoro půl milionu šoférů, což je asi sedm procent z celkového počtu registrovaných řidičů.

Na dálnici 140 km/h

Novela upravuje také rychlost na některých úsecích dálnic. Tam budou moci lidé jezdit až 140 km/h oproti dosavadním 130 km/h. Nebude to ale všude. Konkrétní úseky ještě ministerstvo dopravy specifikuje. „Bude se to jednat hlavně moderních úseků dálnic s ohledem na bezpečnost řidičů,” uvedl Havlíček.

Zákon nyní poputuje do Sněmovny. Pokud ho poslanci schválí, dostanou ho na stůl následně senátoři a prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám