Hlavní obsah

Vláda schválila rozpočet na rok 2021 se schodkem 320 miliard

Novinky, ČTK, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Návrh počítá s růstem důchodů, zvýšením platů učitelů, vyššími výdaji na zdravotnictví nebo sociální dávky a s růstem investic, oznámila po jednání vlády ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Foto: Novinky

TK Aleny Schillerové po jednání s prezidentem Zemanem

Článek

„Jsou tam rekordní investice za 180 miliard korun,” dodala Schillerová.

Rozpočet ale kritizuje Národní rozpočtová rada, opoziční politici i řada ekonomů. Na návrhu se neshodla ani tripartita, tedy zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů. Naopak prezident Miloš Zeman návrh podpořil.

Předloha nyní poputuje do Sněmovny, která by o něm měla hlasovat nejspíše ve středu 16. prosince.

Ekonom: Babiš ztratil šanci na nižší zadlužení

Domácí

Celkové příjmy rozpočtu by měly činit včetně peněz z EU 1,487 bilionu korun a výdaje 1,807 bilionu korun. Rozpočet podle ministerstva financí také počítá s pětiprocentní úsporou provozních nákladů státu. Návrh rozpočtu naopak neobsahuje dopady možného zrušení superhrubé mzdy.

Sněmovna schválila v červenci zvýšení letošního schodku rozpočtu na 500 miliard korun kvůli dopadům šíření koronaviru. Nejvyšší deficit doposud měl rozpočet pro rok 2009, kvůli dopadům světové hospodářské krize přesáhl 192 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám