Hlavní obsah

Vláda schválila pandemický zákon

– Praha • Aktualizováno

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) v pondělí schválil návrh pandemického zákona. Ten požadují jak hejtmani, tak opozice. Po jednání vlády o tom informoval ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Návrh nyní míří do Sněmovny. Podle Blatného by se měl projednat co nejdříve, a to ve stavu legislativní nouze.

Foto: ČTK

Andrej Babiš

Článek

Pandemický zákon má umožnit snazší přijetí protikoronavirových opatření. K těm by tak nemusel být nově nutný nouzový stav.

Urychlené projednání pandemického zákona ve Sněmovně žádali hejtmani, když o víkendu vyjednávali s vládou o prodloužení nouzového stavu. Nakonec na jejich návrh vláda vyhlásila nový stav nouze.

Vláda by mohla získat možnost vyhlašovat plošně stav nebezpečí

Domácí

Návrh zákona dává ministerstvu zdravotnictví pravomoci vydávat opatření například pro hromadnou dopravu, obchod, kadeřnictví a další služby nebo hromadné akce.

Podraz na občany? 

Novelu vzápětí zkritizovali Piráti. „Je to od vlády podraz na občany, protože předložila téměř doslovně okopírovaný text, který poslanci již v květnu odmítli projednat. A měli dobrý důvod – ve vládní verzi chybí na rozdíl od té naší parlamentní kontrola, která by zajištovala odůvodněnost opatření,” uvedl Pirát Jakub Michálek.

Zákon řeší dále také povolání armády, policie a vyčlenění peněz ze státního rozpočtu. Upravuje nově také možnosti pro epidemiologické šetření včetně provozu mobilní aplikace a trasování call centry.

Novela pak má navíc umožňovat omezení nebo stanovení podmínky pro provoz veřejné hromadné dopravy, vysokých škol, obchodů včetně obchodních center, výroby, služeb, jako jsou holičství, kadeřnictví, manikúra, pedikúra, kosmetika, masáže, solária nebo tetovací salony. Podobně regulovat bude možné také koupaliště, bazény či sauny.

Opozice váhá se zrušením nouzového stavu, jeho konec chce zatím jen SPD

Domácí

Zakázat nebo omezit počtem osob a dalšími podmínkami bude možné konání veřejných i soukromých akcí. Ve vztahu k nemocnicím zákon povolí nařídit vyčlenění kapacit, používání ochranných prostředků nebo zakázat návštěvy. Za porušení nařízení by mohla hrozit pokuta až tři miliony korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám