Hlavní obsah

Vláda schválila informační novelu. Je to proti šikaně úředníků, hájí Hamáček

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) v pondělí schválil novelu zákona o svobodném přístupu k informacím. Předloha budí kontroverze. Kritici poukazují na to, že jde o velký zásah do práv občanů na informace. Ministerstvo vnitra naopak předlohu hájí s tím, že má chránit úředníky před šikanou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD)

Článek

Předloha například stanoví, že úřady budou moci odmítnout poskytnout informaci, pokud usoudí, že cílem žádosti je způsobit úřadu nepřiměřenou zátěž nebo nátlak na člověka, kterého se požadovaný údaj týká.

Úředníci by nemuseli informace poskytovat ani v případě, že by mohly znevýhodnit jednoho z účastníků soudního nebo obdobného řízení.

„Hlavní změny, které děláme, vycházejí z praxe. Hlavním cílem je zamezit šikanózním podáním. To jsou taková ta podání, která zatěžují celý úřad. Jsou tady takoví lidé, kteří jsou schopni úředníky takto šikanovat,“ řekl v pondělí před jednáním vlády ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Novela také zavádí možnost žádat od lidí při rozsáhlém vyhledávání informací finanční zálohu, která má činit maximálně 60 procent z předpokládaných nákladů a je omezena hranicí 2000 korun.

Novela se může změnit, přiznává Hamáček

Někteří odborníci kritizují, že se jedná o omezení práv občanů. „Jde o největší zásah do práv občanů na svobodný přístup k informacím od sametové revoluce, což s ohledem na její nadcházející třicetileté výročí působí jako zlovolný škleb,“ řekl minulý týden Deníku Referendum Oldřich Kužílek z Otevřené společnosti.

Předloha nyní poputuje do Sněmovny. Sám Hamáček přiznal, že v některých bodech nepanuje shoda a že novela možná ještě v dolní komoře dozná nějakých změn.

Reklama

Výběr článků

Načítám