Hlavní obsah

Vláda ruší 860 úřednických míst

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Ve státní správě by se měl od ledna příštího roku snížit počet míst asi o 860. Takzvanou systemizaci na čtvrtečním zasedání schválila vláda.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký

Článek

„Ministerstvo vnitra materiál zpracovalo po konzultacích se všemi resorty, je tam pokles o nějakých 860 míst. Vláda plní, co slíbila, že bude snižovat počty úředníků,” řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Z 860 rušených míst je v současnosti obsazená asi jedna třetina. Podle superúředníka Josefa Postráneckého jde o jedno z největších snížení počtu míst od doby, co platí zákon o státní službě.

Největší změny budou na ministerstvu spravedlnosti. Kromě řadových míst se změní i některé vedoucí posty.

„Většina těch míst je řadových. Nicméně redukce se promítá i do vedoucích zaměstnanců,“ uvedl Postránecký. Na resortu obrany či ministerstva zemědělství se zruší některá místa náměstků.

Úspora přes tři miliardy

„V rámci rozpočtu 2019 počítáme se snížením o více než tisíc míst, jsou to takzvané mrtvé duše. Úspora v rozpočtu tvoří 3,4 miliardy,” doplnila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Místa úředníků by se měla podle ní rušit i v dalších letech. „Budu apelovat na vládu, abychom pokračovali ve snižování míst v roce 2020 a aby si každý resort udělal audit,” uvedla Schillerová.

Anketa

Je rušení úřednických míst správné?
Ano
95 %
Ne
5 %
Celkem hlasovalo 5077 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám