Hlavní obsah

Vláda řešila pomoc po tornádu, obědvala s prezidentem Zemanem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Lány

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) v pondělí řešil pomoc obcím na jižní Moravě, které zasáhla minulý týden ničivá bouře. Odpoledne poobědvali ministři ještě na společném jednání s prezidentem Milošem Zemanem na zámku v Lánech. Výstup po obou jednáních je naplánovaný na 14:30, Novinky ho nabídnou živě.

Brífink po setkání prezidenta Miloše Zemana se členy vlády v LánechVideo: Novinky

 
Článek

Vláda dopoledne schválila, že stát nabídne lidem na obnovu zničeného bydlení až pět milionů korun, z toho dva miliony jako dotaci a tři miliony jako zvýhodněný úvěr.

Dále také uhradí podnikatelům v oblastech zasažených tornádem podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) 80 až 100 procent výdajů na pořízení nového majetku. Maximální výše podpory činí jeden milion korun.

Stát po tornádu pomůže lidem i podnikatelům. Na dotace dosáhnou i nepojištění

Ekonomika

Vláda měla schvalovat ale také podobu testování žáků na koronavirus při zářijovém návratu do škol.

Konkrétně navrhlo ministerstvo zdravotnictví, že by se žáci základních a středních škol měli třikrát otestovat mezi 1. až 9. zářím. Potřeba pro to bude 4,2 milionu antigenních testů asi za 210 milionů korun.

Zeman: Nejstrašnější jsou lidské ztráty. Vše ostatní se dá překonat

Domácí

Tématem mohlo být i jmenování nového nejvyššího státního zástupce. Na funkci navrhla ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) náměstka dosavadního zástupce Pavla Zemana, tedy Igora Stříže. Premiér ale připustil, že nového šéfa žalobců by mohla jmenovat až nová vláda.

Podle informací ČTK nakonec vláda jmenování nového nejvyššího státního zástupce neprojednávala.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Vláda s prezidentem Milošem Zemanem před obědem na zámku v Lánech.

Zeman ve funkci skončí s červnem. Rezignaci oznámil v květnu a mezi důvody zmínil i tlaky ze strany Benešové, ministryně jeho slova odmítla. S požadavky opozice na odklad výběru nástupce Pavla Zemana ministryně nesouhlasila.

Benešová navrhla na post nejvyššího státního zástupce Igora Stříže

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám