Hlavní obsah

Vláda pošilhává po gripenech. Už chybí jen razítko, tvrdí Schwarzenberg

Právo, Oldřich Danda

Ačkoli je vláda Jiřího Rusnoka v demisi, podle všeho schválí další pronájem stíhaček Gripen za miliardy korun. „Já to velmi rád přenechám příští vládě, ale když budu mít velikou míru jistoty, že by to znamenalo zhoršení podmínek pro Českou republiku, tak to klidně nechám schválit touto vládou,“ prohlásil ve středu premiér.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Gripen

Článek

Podle ministerstva obrany švédská nabídka platí pouze do října a poté zřejmě podraží. Ministr Vlastimil Picek se podle informací Práva chystá předložit nabídku vládě na konci srpna.

Obrana na uzavření obchodu tlačí, lepší podmínky od Švédů prý už nedostane. Dodavatelé podle mluvčího obrany Vladimíra Lukovského při jednáních uvedli, že pokud kontrakt nebude do října podepsán, budou muset podmínky přehodnotit.

Ve skutečnosti je to dávno dohodnuté. To dohodl Picek ještě za bývalé vlády na návštěvě ve Švédsku. Vlastně to potřebuje jen podpis a razítko.
Karel Schwarzenberg

„Platí, že v době ekonomické nejistoty bude téměř jistě výstupem této analýzy zvýšení ceny, což švédská strana v rámci jednání jasně naznačila,“ řekl Právu Lukovský.

Politici jsou v otázce, zda má o stíhačkách rozhodnout ještě Rusnokův kabinet bez důvěry, rozpolceni.

Podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga jsou gripeny jediným případem, kdy vláda bez důvěry může udělat zásadnější rozhodnutí.

„Všechno je to dávno dohodnuté“

„Ve skutečnosti je to dávno dohodnuté. To dohodl Picek ještě za bývalé vlády na návštěvě ve Švédsku. Vlastně to potřebuje jen podpis a razítko,“ uvedl Schwarzenberg.

Podle něj už měl být kontrakt dávno dokončen. „Už se to táhne příliš dlouho a je to blbé. Nečas neměl gripeny rád, asi proto, že je pořídila jiná vláda bez ODS, ale armáda je potřebuje. Je to nejrozumnější řešení pro naše letectvo,“ podotkl exministr zahraničí.

Opačný názor má bývalý ministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Rusnokovi uvěří, že je nutné pronájem uzavřít co nejrychleji, jen pokud uslyší, že Švédové nechtějí nabídku prodloužit. „Není pádnější argument než předčasné volby a vláda s nedůvěrou. Nevěřím, že by Švédové nepřistoupili na prodloužení termínu cenové nabídky, kdyby se někdo snažil. Proto ten argument pokládám za výmluvu, nikoli za relevantní argument,“ sdělil Kalousek Právu.

„Armáda si zaslouží jistotu“

Stínový ministr obrany za ČSSD Jan Hamáček si myslí, že pokračování pronájmu gripenů je nejekonomičtější řešení. „Já nemám problém s tím, že to schválí vláda Jiřího Rusnoka. Armáda by si už zasloužila mít v tomto bodě nějakou jistotu,“ řekl Právu.

Přitom v ČSSD nemají jednotný názor. První místopředseda soc. demokratů Michal Hašek v neděli v ČT řekl, že vláda v demisi takový kontrakt uzavírat nemá.

Úřadující šéf ODS Martin Kuba se nechtěl k pronájmu vyjadřovat. „Nemám k tomu tématu jakékoli relevantní informace,“ napsal Právu v SMS.

Desetiletý pronájem 14 stíhaček za 20 miliard korun skončí v říjnu roku 2015. Česká obrana se Švédy vyjednává o nových podmínkách již skoro dva roky.

K dohodě na začátku letošního roku došlo, obě strany se shodly na třech variantách. První byla tříletá za pět miliard korun, druhá na pět let za sedm miliard a nejdelší na dvanáct let za 14 miliard. Tehdejší premiér Petr Nečas ale s touto nabídkou nesouhlasil a rozjel nové kolo jednání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám