Hlavní obsah

Vláda odvolala šéfa NÚKIB Navrátila

Novinky, ber, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda v pondělí odvolala šéfa Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Dušana Navrátila. Novinkám to řekl důvěryhodný zdroj z prostředí Strakovy akademie, na tiskové konferenci to potvrdil premiér Andrej Babiš (ANO).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Dušan Navrátil poskytl v pátek 1. února 2019 rozhovor deníku Právo.

Článek

„Oceňujeme jeho (Navrátilovo) řízení úřadu pro jeho skvělou pověst ve světě a za zákon o kybernetické bezpečnosti, nicméně vláda hlasovala jednomyslně. Tenhle problém řešíme už delší dobu, podle našeho názoru pan ředitel nemá dostatečné manažerské a komunikační schopnosti, aby dále tenhle úřad rozvíjel,“ řekl na tiskové konferenci premiér Babiš.

„K tomu odvolání došlo po pečlivém zvažování a diskuzi, byly to spíš měsíce než týdny. Jednomyslné rozhodnutí vlády je reakce na způsob komunikace mezi panem ředitelem a vládou jako celkem. Některé dotazy, které byly vznášeny, zůstávaly bez odpovědi,“ doplnil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Podle Hamáčka by měl do čela úřadu přijít někdo, kdo má dlouhodobější vizi a bude schopen reagovat na aktuální problémy týkající se kybernetických hrozeb.

O odchodu Navrátila z funkce se spekulovalo už delší dobu. Neschopnost Navrátila se prý projevovala například tím, že nebyl schopný na jednání Bezpečnostní rady státu bez pomoci svých spolupracovníků reagovat a jednoznačně odpovídat na otázky ministrů.

Ve sporu s Babišem kvůli Huawei a ZTE

S premiérem se dostal Navrátil do sporu třeba při loňském varování před používáním softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE, což úřad označil za bezpečnostní hrozbu. Babiš po jednání bezpečnostní rady zkritizoval NÚKIB za to, že svoje varování před technologickou firmou zpočátku nedostatečně vysvětlil.

Huawei zřejmě dostane v Česku zelenou

Internet a PC

Navrátil byl také obviněn z toho, že předal senátnímu branně-bezpečnostnímu výboru utajované informace o kybernetickém útoku na ministerstvo zahraničí. Navrátil ale takové obvinění dříve odmítl.

Možným nástupcem je Jaroslav Šmíd

Do NÚKIB pod vedením Navrátila se opřel dříve také prezident.

Navrátila dočasně nahradí dosavadní náměstek Jaroslav Šmíd. Ten se věnuje bezpečnosti digitalizace, výzkumu a vzdělávání. Vláda vypíše otevřené výběrové řízení na nového šéfa NÚKIB.

V čele NÚKIB je Navrátil od srpna 2017, kdy úřad oficiálně vznikl, a to oddělením Národního centra kybernetické bezpečnosti od Národního bezpečnostního úřadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám