Hlavní obsah

Vláda odklepla prodloužení nouzového stavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda ve středu prodloužila nouzový stav vyhlášený v souvislosti s uprchlickou vlnou z Ukrajiny do 31. května. Šlo o formální krok, v úterý k tomu získala souhlas Sněmovny. Stav nouze je podle vlády nadále nutný ke zvládání přílivu Ukrajinců utíkajících z vlasti napadené ruskými vojsky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Článek

Kabinet nouzový stav vyhlásil na 30 dnů od pátku 4. března, bez prodloužení by tak skončil v neděli 3. dubna. S ohledem na úterní souhlas Sněmovny a středeční potvrzení vládou bude moci trvat do úterý 31. května.

Vládní představitelé zdůrazňují, že nouzový stav na rozdíl od jeho trvání při koronavirové krizi neomezuje české obyvatele.

Schváleno. Nouzový stav bude do konce května

Domácí

Vláda minulý týden poprvé požádala o prodloužení krizového nástroje o více než 30 dnů, což kritizovala opozice. Pro byli ve Sněmovně poslanci vládních ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů. Proti byli všichni přítomní zákonodárci SPD a většina poslanců ANO. Někteří poslanci ANO se hlasování zdrželi.

Kysela: Prodloužení nouzového stavu o víc než měsíc je protiústavní

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám