Hlavní obsah

Vláda nebude na svátky nic nařizovat, nejsme v komunismu, řekl Válek

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) po svém uvedení do úřadu vyzval občany, aby se o Vánocích nesetkávali, nepořádali žádné večírky, a to ani na silvestra. Žádný zákaz tímto směrem prý vláda nechystá, protože už nežijeme v komunismu, aby lidem musel ÚV KSČ něco nařizovat. „Žijeme v demokracii, každý by měl být zodpovědný,“ apeloval Válek.

Vlastimil Válek žádá, aby lidé omezili na Silvestra večírky, nařizovat nic nehodláVideo: ČTK

 
Článek

„Máme demokratickou společnost a každý by měl být zodpovědný. Prosím všechny, aby neplánovali večírky, neplánovali silvestra. Nejde o vás, myslete na naše děti, seniory, zdravotníky. Za jeden váš večírek může padnout jedna nemocnice,” řekl Válek na tiskové konferenci po převzetí resortu.

Fialův kabinet poprvé jednal. Sejde se i mezi svátky

Domácí

Otázku přítomných novinářů, zda vláda hodlá vydat nějaké opatření, které by pořádání večírků a srocování lidí zamezilo, odmítl s tím, že už přece nežijeme v komunismu, aby stát musel něco takového nakazovat, spíše pak důrazně apeloval na zodpovědnost každého občana.

Asociace malých a středních podniků a živnostníků si přitom v pátek stěžovala, že jim vláda nedala žádné instrukce, jak se chovat na silvestra. Provozovatelé restaurací jsou totiž v nejistotě i poté, co po Vánocích skončí nouzový stav a rozvolní se pravidla. Důvodem je i avízo vlády, že v případě potřeby je schopna jej urychleně znovu vyhlásit, což by restauratérům mohlo přinést další problémy, protože nejsou schopni reagovat z hodiny na hodinu.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek

„Máme advent, blíží se Vánoce. Využijme tohoto období, že minimalizujeme riziko šíření covidu v našich řadách. Zkusme omezit všechny večírky a aktivity. Chci udělat všechno pro to, aby naše děti mohly vzpomínat na své krásné dětství, ne na dobu covidového vězení,” dodal Válek.

Snížení virové nálože je podle něj důležité i proto, že se očekává rozšíření nakažlivější varianty omikron, což by mohlo mít opět neblahé důsledky na zdravotnictví.

Při této příležitosti taktéž vyzval veřejnost, aby neodkládala třetí dávku očkování a podstoupila ji.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám