Hlavní obsah

Vláda má problém – EU smetla dotaci na bývalý Bakalův dům

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Ministerstvo práce a sociálních věcí definitivně přijde o 185 miliónů korun. Takovou sekeru totiž zanechala resortu Rusnokova vláda. Ta na podzim 2013 rozhodla proo koupi pražského sídla generálního ředitelství Úřadu práce (ÚP) za 299 miliónů korun s tím, že 236 miliónů zaplatí Evropská unie. Po upřesnění to mělo být o tři milióny méně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Nyní ale ČR dostala podle informací Práva verdikt od Evropské komise (EK): do Prahy pošle jen zlomek peněz, odpovídající pouze nákladům na školicí centrum, které se do budovy nastěhovalo. ČR tak obdrží nejspíš pouze 48 miliónů korun.

Pochybnosti už v době schvalování nákupu objektu vyvolávalo to, že dům původně vlastnila firma Alkatria se sídlem v bytovém domě na pražském sídlišti. Bývalé sídlo vydavatelství Ekonomia podnikatele Zdeňka Bakaly Alkatria koupila za 140 miliónů. Poté jej prodala vládě za zmíněných 299 miliónů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Alkatria tedy vydělala téměř 160 miliónů. Rusnokova vláda doufala, že tento rozdíl bohatě pokryje dotace z EU, ale stát nyní přišel zkrátka.

Podle našeho názoru je celý projekt nezpůsobilý
ze stanoviska Evropské komise

MPSV se ještě letos pokoušelo u EK prosadit dotaci aspoň 102 miliónů s odkazem na to, že v budově budou sídlit i kontaktní pracoviště pro Prahu-západ a východ.

Na to však evropští auditoři nepřistoupili s tím, že fond, ze kterého ČR příspěvek žádala, je určen na podporu pouze pro regiony, nikoli pro Prahu, a přiklepli jen peníze na školicí centrum.

„Podle našeho názoru je celý projekt nezpůsobilý. Jediná výjimka by se vztahovala na vypočítané náklady tréninkového centra vybudovaného v rámci dané budovy. Proti tomu náklady na dvě kontaktní pracoviště ÚP, která jsou v téže budově, nemohou být považovány za způsobilé,“ napsala EK ve svém stanovisku, které před týdnem poskytl MPSV náměstek ministryně pro místní rozvoj Zdeněk Semorád.

MPSV zvažuje trestní oznámení

Na možné potíže s proplacením upozornil již loňský audit ministerstva financí. Potíže avizovala i prověrka NKÚ, která odhalila, že Úřad práce uvedl v žádosti o evropskou dotaci nepravdivé údaje o kancelářské ploše i celkové výměře budovy.

„Stanovisko Evropské komise bohužel potvrzuje pochybnosti týkající se kritizovaného nákupu uvedeného sídla generálního ředitelství a ukazuje na účelové obcházení pravidel. Toto pochybení má zásadní dopad do hospodaření resortu MPSV a znamená neuznatelné výdaje ve výši 185 miliónů korun. To je výsledek předchozího vedení ministerstva a generálního ředitelství ÚP,“ řekla Právu ministryně Michaela Marksová (ČSSD).

Připomněla zprávu BIS za rok 2013, kde právě netransparentní nákup budovy ÚP, kdy partnerem státu byla společnost Alkatria s nejasnou vlastnickou strukturou, je zmiňován jako příklad „dysfunkce státní správy při hospodaření s majetkem“.

Podle Marksové ti, kdo megalomanský projekt připravili, „museli dopředu vědět, že tento dům s těmi funkcemi včetně umístění pražského generálního ředitelství nemůže počítat s tím, že by to EU z tohoto fondu financovala“. Ministerstvo proto zvažuje podání trestního oznámení.

Vláda naletěla

V čele úřadu tehdy stála Marie Bílková, kterou krátce po svém nástupu Marksová odvolala. K jejímu rozhodnutí přispěly i nejasnosti kolem sídla ÚP.

„Tím, kdo připravoval parametry tohoto projektu, bylo MPSV. Úřad práce v tom nehrál žádnou roli,“ řekla Bílková Právu.

Právo má k dispozici tzv. benefitovou žádost o poskytnutí dotace na nákup nové budovy v pražských Holešovicích ze srpna 2013, podepsanou právě Bílkovou. V ní se počítá s příspěvkem z EU dokonce ve výši 85 procent.

Jednání vlády o koupi domu bylo ve vládě bouřlivé. Ministři Rusnokova kabinetu již tehdy varovali, že vůbec není jisté, zda EK peníze na nákup domu schválí. Nakonec uvěřili ujišťování tehdejšího ministra práce a sociálních věcí Františka Koníčka, že EU většinu peněz dodá.

„Z pohledu financování je to unikátní záležitost. Pokud se nám to nepodaří, tak řádově 250 miliónů, které k tomu jsou, nenávratně propadne a nebude čerpáno,“ přesvědčoval je tehdy Koníček.

Výhodnost koupě, která umožní vyčerpat peníze z evropských fondů, obhajoval i tehdejší premiér Jiří Rusnok. „My jsme si to ověřovali v kontaktu i s evropskými institucemi,“ tvrdil. Nyní se ukazuje, že to vláda s EU projednané nejspíš vůbec neměla.

„Jestli někdo na vládě tvrdil, že to může být z 80 procent financováno Evropou, pak dal ministrům zkreslené informace,“ je přesvědčena Marksová. Podle ní nová budova neposkytuje lepší podmínky pro klienty ani pro zaměstnance.

Reklama

Výběr článků

Načítám