Hlavní obsah

Tisková konference vlády po jednání o koronavirových opatřeních

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) v pátek jednal o podmínkách testování v letních měsících. Tématem byl zřejmě i konec roušek ve školách. Brífink po jednání je naplánovaný na 12. hodinu, Novinky ho nabídnou živě.

TK po jednání vlády 21.5.2021 Video: ČTK

 
Článek

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová chtěla vládě navrhnout, aby lidé měli v létě nárok na dva PCR či antigenní testy měsíčně zdarma. Nyní je možné jít na test jednou za tři dny, ale pouze na antigenní.

Bazény venku se otevřou 31. května, vnitřní 14. června, řekla Svrčinová

Domácí

Klesnout by pak měla také cena PCR testů. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) dříve uvedl, že by se měla snížit na 640 korun, nyní je to zhruba 1500 korun. Cena antigenních testů pro samoplátce se pak pohybuje kolem 300 korun.

Na vládě se mohlo jednat také o zrušení povinného zakrývání dýchacích cest ve školách. „Toto téma zase nadnesu,“ uvedl ve čtvrtek premiér Babiš v ČT.

Pediatr: Děti z 1. a 2. třídy by klidně mohly být bez roušek

Domácí

Kabinet by měl také prodloužit dobu, po kterou je pokládán z hlediska šíření nemoci za bezpečného ten, kdo covid již prodělal. Současnou lhůtu kabinet zřejmě prodlouží z tří měsíců na půl roku. Ti, kteří nemoc prodělali v době vrcholu poslední vlny epidemie na přelomu zimy a jara a později, tak nebudou muset během léta podstupovat testování.

Arenberger má předložit dokumenty  

Do pátku měl ministr Arenberger také předložit dokumenty o svém majetku. Média v minulých dnech upozornila na nedostatky v ministrově majetkovém přiznání a na pochybnosti ohledně privatizace bytu v Praze 1.

Vyšlo také najevo, že pronajímá vlastní nemovitost Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, v jejímž vedení pracoval, a ve své soukromé ordinaci v klinických studiích testuje nové léky a nevykazuje z úhrady studií žádné příjmy.

Arenberger od Babiše dostal seznam materiálů, které má předložit k majetkovým poměrům

Domácí

Podle premiéra Babiše ale zatím není výměna ministra na místě, ve čtvrtek uvedl, že náhradu nehledá. „Pokud to bude mít v pořádku, tak není důvod ho odvolávat. Já řekl, že si vezmu ty papíry. Obeznámím se s tím, a potom to budu řešit," doplnil.

Přitom již ve středu odjel nečekaně na Hrad za prezidentem Milošem Zemanem, podle jeho slov ale odvolání ministra tématem nebylo.

Výběr článků

Načítám